Badan: właściwości lecznicze i przeciwwskazania

Zioła są pierwszym lekiem dla ludzkości i pomimo obecnej dominacji różnych leków na półkach aptecznych, rośliny nie tracą na znaczeniu w utrzymaniu naszego zdrowia. Badan jest jednym z takich unikalnych preparatów ziołowych. Właściwości lecznicze i przeciwwskazania tego cudownego chwastu są znane ludziom od niepamiętnych czasów, a nasi przodkowie, Słowianie, używali go z różnych dolegliwości. Z pewnością dla tych, którzy są daleko od tradycyjnej medycyny, Badan jest wciąż znany, ponieważ jest aktywnie wykorzystywany jako roślina ozdobna do alpejskich ogrodów i ogrodów z przodu. Jaka jest moc badana i do czego służy?

Badan: opis rośliny

Badan ma również inne imiona, być może okażą się, drodzy czytelnicy, bardziej znani: herbata Bergenia, Kamenelomka, Mongolska (Chigirsky). W języku łacińskim brzmi to jak Bergénia crassifólia, ta „nazwa” nadawana jest roślinie na cześć niemieckiego botanika Carla Augusta von Bergena, który nadał tej roślinie klasyfikację. Kamienny mop jako badan nazywa się nie bez powodu. Najczęściej spotykany w naturalnych warunkach może być na skalistych zboczach, nasypach i skałach. Na zewnątrz wydaje się, że trawa wyrastająca z pęknięć w kamieniu, jakby ją łamała. Ale jest też inne, bardziej „istotne” wyjaśnienie: z pomocą tej rośliny skutecznie wyleczyli kamienie nerkowe, zgniecione kamienie i opuścili ciało pacjenta.

Badan na Syberii (znaleziony w regionach Kuzbass, Ałtaj, Czita i Irkuck, na południu Jakucji, Krasnojarsku i Tywie), w Kazachstanie, Mongolii, Korei i Chinach jest powszechny. Nieco mniej niż na skałach jest roślina w lasach zarówno liściastych, jak i iglastych, ale warunkiem jej rozłożenia jest obecność baldachimu średniego. Im grubsza pokrywa śnieżna, a miejsce jest chronione przed wiatrem - im grubsza jest bergenia.

Bergenia - roślina należąca do wiecznie zielonych bylin, pozornie bardzo skromna. Kłącza pełzają, leżąc blisko powierzchni gleby. Kwiaty kwitną na masywnych, bezlistnych pędach o bogatym różowo-bordowym kolorze od maja do czerwca. Są małe, regularne pięcioczłonowe, nie mają przylistków. Kwiaty są zbierane w gęstych kwiatostanach wiechowato-corymbose, które zwykle znajdują się dwa na każdej szypułce.

Liście Bergenia są okrągłe i mięsiste, umieszczone w podstawowych rozetach, cicho zimujących pod śniegiem. Latem są gęste na zielono, a potem stają się czerwone. Jesienią rozpoczyna się drugi szczyt roślin ozdobnych. Wraz z nadejściem pierwszych przymrozków w liściach rozpoczyna się gromadzenie cukrów, co pomaga z łatwością przetrwać zimno w zimie. Kolor liści zmienia się, nabiera czerwonawego odcienia. Okres trwałości sięga trzech lat! Jesienią układane są młode pąki, z których dopiero po kilku latach pojawią się kwiaty.

Owoce Bergenia to małe pudełka z nasionami o długości do 2 mm, niezwykle lekkie: do zebrania jednego grama potrzeba około 6 tysięcy nasion!

Istnieje kilka rodzajów roślin, ale najczęstszym praktycznym zastosowaniem jest zgrubienie banyan grubolistne i syanliferous.

Badan: zdjęcia roślin

Badan: użyteczne właściwości, skład

Kompozycja jest bardzo złożona, ale to sprawia, że ​​roślina jest wyjątkowa.

  • taniny (tanina, kwas galusowy);
  • podstawowe substancje;
  • glikozydy;
  • glukoza;
  • sacharoza;
  • witaminy;
  • pierwiastki śladowe.

Ceniona roślina jako środek:

  • umiarkowanie antybakteryjny;
  • przeciwzapalny;
  • ściągający;
  • przeciwutleniacz;
  • moczopędny;
  • gruźlica;
  • hemostatyczny;
  • wzmacnianie statków.

Oprócz Słowian, Tybetańczyków i Chińczyków bardzo cenionych w starożytności.

Badan: właściwości lecznicze i zastosowanie

Roślina otrzymała zaszczytne pierwsze miejsce jako roślina o najwyższej zawartości tanin. Na przykład w tej sprawie Badan jest „silniejszy” niż dąb na cztery! Najbogatsze w taniny surowce zebrane w górach. Używany w przemyśle do garbowania skór i podeszew, impregnowania sieci rybackich i plandek, uzyskiwania barwników.

Kłącza, które są wstępnie namoczone w wodzie, są używane jako pokarm, a napój leczniczy jest wytwarzany z liści - herbata Chigir. Do celów leczniczych stosuje się je jako kłącza i liście badana. Ekstrakt wodny Bergenia jest stosowany jako środek na:

  • zapalenie jelita grubego;
  • gruźlica;
  • zapalenie płuc;
  • krwotok płucny;
  • ARI;
  • zapalenie krtani;
  • migreny;
  • gorączka;
  • reumatyzm stawów;
  • choroby przewodu pokarmowego;
  • problemy ginekologiczne;
  • choroby jamy ustnej;
  • czerwonka;
  • hemoroidy.

Kompresy z infuzji kłączy i liści rośliny leczą słabo gojące się rany, siniaki i wrzody.

Jak zrobić Badana

Niezwykły napój, do przygotowania którego wykorzystywany jest Badan - herbata, której korzyści i szkody muszą być brane pod uwagę, jeśli zdecydujesz się spróbować. Świetny napój nie tylko dźwięki, ale także smakołyki! Użyj go ciepło i zimno. Przepisy na parzenie mogą się nieznacznie różnić, ale jest to uważane za „klasyczne”.

  • Na litr wrzącej wody potrzeba 2 łyżki stołowe suchego i pokruszonego surowca (liście). Trawę zalać wrzącą wodą, poczekać około 10 minut. Pierwszy kubek jest zalecany do picia rano - daje ładunek radości przez cały dzień.

Aby poprawić smak i smak napoju „podstawowego”, możesz po prostu dodać do smaku miętę bulionową i herbatę Ivan, jaśmin i inne składniki ziołowe. Pij herbatę z Badan i mlekiem, a także z miodem iz cukrem - kto to kocha. Możesz zrobić bergenię i dodatkowy składnik, dodając odrobinę do zwykłej czarnej herbaty - otrzymasz pachnący tonik.

Do celów leczniczych przygotowano Badana w inny sposób.

  1. W wywary używać głównie kłącza. Aby przygotować wywar monokomponentowy, weź łyżkę zmiażdżonego korzenia Badanova, zalej surowiec szklanką wrzącej wody. Odbywa się to w emaliowanym pojemniku, przykrytym pokrywką i przygotowanym w kąpieli wodnej. Po pół godzinie bulion odstawia się, pozostawia do ostygnięcia, filtruje, dostosowuje do pierwotnej objętości dodając wrzącą wodę i przyjmuje zgodnie ze wskazówkami. Średnio wymagane jest użycie niewielkiej ilości wywaru przed posiłkami 2-3 razy dziennie.
  2. Bardziej „mocny” skoncentrowany wlew przygotowuje się według starej receptury Ałtaju, nazywając go ekstraktem wodnym. Szklanka wrzącej wody parzyła trzy łyżki zmiażdżonych kłączy Badana. Gotować na małym wywarze ciepła aż do odparowania połowy płynu. Jednocześnie okresowo mieszaj, aby trawa nie była spalona. Po usunięciu pojemnika z bulionem z ciepła, ekstrakt jest filtrowany, wyciskając płyn z kłączy. Do podawania doustnego wystarczy 20-30 kropli kilka razy dziennie.

Korzeń Badana: właściwości lecznicze i przeciwwskazania

Kłącza Badana - najcenniejsza część rośliny do celów leczniczych. Jak każdy lek, istnieje badan i wiele przeciwwskazań do stosowania.

Obejmują one:

  • okres ciąży i karmienia niemowląt mlekiem z piersi;
  • objawy alergiczne na roślinie lub jej składnikach;
  • tachykardia;
  • niedociśnienie;
  • zaparcie.

Kłącza suszone i mielone. W tej formie można je kupić w aptece. W zależności od dowodów korzeń jest używany inaczej.

Korzeń Badana w ginekologii

Badan-saxweed to świetny „lekarz” dla kobiet. Jeśli zapalenie układu moczowo-płciowego często prowadzi do procesów zapalnych, zdecydowanie należy spróbować kłączy rośliny jako leku. Infuzja jest przyjmowana doustnie z:

  • ciężka i bolesna miesiączka;
  • zatrzymać krwawienie po poronieniu lub aborcji;
  • z zapaleniem pęcherza moczowego, zapaleniem przydatków itp.

W przypadku rozpoznania nadżerki lub zapalenia pochwy, należy użyć strzykawki z wywaru. Aby to zrobić, rozcieńczyć wlew wodą (pół szklanki na litr) lub dodać 30 kropli ekstraktu do szklanki wody.

W leczeniu stawów

Aby poradzić sobie z bólem reumatyzmu stawów, stosuje się wywar z kłączy Badanova: 2 łyżeczki surowców gotuje się na wolnym ogniu przez 10 minut w szklance wrzącej wody. Po przefiltrowaniu, infuzja jest podawana trzy razy dziennie w łyżce do głównych posiłków. Czas trwania leczenia zależy od stopnia choroby, zazwyczaj poprawa jest zauważalna w pierwszym tygodniu.

Z biegunką

Ze względu na wyraźne właściwości ściągające i przeciwbakteryjne, Bergenia jest stosowana jako środek ludowy na biegunkę, w tym o charakterze bakteryjnym (na przykład na czerwonkę).

Łyżka kłączy na parze ¼ litra wrzącej wody. Wlew musi być protomitem w łaźni wodnej przez 20 minut. Kiedy nadejdzie czas w łaźni wodnej, bulion jest filtrowany, ostrożnie ściskając trawę. Wrząca woda doprowadza objętość pozostałego bulionu do oryginału. Weź narzędzie 3-5 razy dziennie przez 2 łyżki stołowe, aby zatrzymać biegunkę i utrwalić wynik na kolejne 2-3 dni.

Dla dzieci

Warto podejść do leczenia dzieci za pomocą ziół bardzo odpowiedzialnie, koniecznie skonsultuj się z pediatrą! Wysokie prawdopodobieństwo reakcji alergicznych całkowicie eliminuje stosowanie badanu w dzieciach do trzech lat. Do kąpieli można użyć wywaru z kłączy i liści z różnymi problemami natury dermatologicznej. Kompresy z ekstraktem z bergenii można nakładać zewnętrznie na rany i siniaki.

Dzieci w wieku powyżej trzech lat mogą przygotować jagodę wywarową do płukania jamy ustnej, gardła, krtani itp. Jamy ustnej. W takim przypadku należy wyjaśnić dziecku, że nie należy połykać płynu!

Jak przygotować badana

Kup rośliny kłącza w każdej aptece - nie ma problemu. Jednak po co marnować pieniądze, jeśli kupujesz surowce całkiem niezależnie?

Zbiór kłączy odbywa się od czerwca do końca lipca. Kolekcja jest wykonywana ręcznie, czyszcząc kłącza cząstek gleby, myte pod bieżącą chłodną wodą. Jeśli kłącza są duże, należy je pociąć na kilka części. Następnie surowiec suszy się na słońcu. Następny - wysłany do suszenia. Aby wysuszyć kłącza, powinny być w cieniu w dość wentylowanym, nie wilgotnym pomieszczeniu. W tym celu surowiec jest układany cienką warstwą na tkaninie lub papierze.

Zbieraj liście Bergenii bliżej jesieni, kiedy stężenie składników odżywczych w nich jest najwyższe na wiosnę. Nadają się do tego liście trzeciego roku życia, nie używa się młodych zieleni.

Przechowuj surowce w papierowych torebkach lub torebkach z tkaniny. Jeśli przestrzegane są warunki przechowywania, badan jest ważny przez 3-4 lata.

Badan: recenzje

Niezależnie od tego, jak szeroko postępowała nowoczesna farmakologia, leczenie ziołami pozostaje bardzo popularne wśród populacji. Mimo że stosowanie gotowych tabletek oszczędza czas i upraszcza procedurę leczenia, ziołolecznictwo ma swoje zalety:

  • naturalny skład;
  • niskie ryzyko alergii;
  • zmniejszenie częstości powikłań;
  • względne bezpieczeństwo zdrowotne.

Badan, którego właściwości lecznicze i przeciwwskazania były badane przez ludzkość bardzo szczegółowo, od czasów starożytnych, jest doskonałym narzędziem dla całej listy dolegliwości. Pozytywny efekt leczenia osiąga się dzięki regularnemu wykorzystaniu funduszy. Odpowiedzi przedstawicieli oficjalnej medycyny o badane są w większości pozytywne. Lekarze zalecają stosowanie tego narzędzia w kompleksowym leczeniu jako dodatkowego środka terapeutycznego.

Naprawdę, Badan jest niesamowitą rośliną. Oprócz funkcji dekoracyjnej pełni również rolę naturalnej medycyny naturalnej. Przed rozpoczęciem leczenia koniecznie skonsultuj się z lekarzem!

Właściwości lecznicze Bergenia w ginekologii - zastosowanie

Mówi się, że strzykawka z wywaru z korzeni bergenii podczas erozji może zastąpić moksybustion. Erozja szyjki macicy jest bardzo powszechna u kobiet. Zjawisko to jest jasnym punktem na tkankach szyi.

Badan jest ceniony za atrakcyjny wygląd, dlatego jest używany w ogrodnictwie ozdobnym. Ponadto roślina ta ma wiele właściwości leczniczych. Kłącza Badana zawierają taninę, kwas galusowy i arbutynę, co pozwala na stosowanie bergenii w ginekologii i innych celach medycznych w wielu krajach na całym świecie. Czas kwitnąć w czerwcu i lipcu. Jednocześnie zaleca się jego pobranie. Korzeń ma ciemnobrązowy kolor, a wewnątrz jest różowy.

Badan może rosnąć w wielu regionach klimatycznych, co przyczynia się do jego doskonałej odporności na mróz. Badan jest wiecznie zimozielonym. Charakteryzuje się gęstymi i gęstymi kłączami. Kwiaty mają białe i różowe kwiatostany. Do końca sezonu wegetacyjnego roślina zachowuje swój efekt dekoracyjny.

Ciekawe Bergenia to roślina uniwersalna, stosowana nawet w przemyśle skórzanym jako garbnik.

Przydatne właściwości

Korzeń rośliny zawiera dużo garbników i lotnej produkcji, dzięki czemu ta substancja stała się tak popularna.

Przed suszeniem korzeń zbiera się i przemywa zimną wodą. Zaleca się wysuszyć rośliny na poziomej powierzchni pokrytej tkaniną. Gotowy suszony korzeń ma żółty lub różowy odcień. Można przechowywać do 4 lat.

Wśród obszarów zastosowań są:

  1. Używany do celów kosmetycznych. Płyny z jego wywaru pomagają w leczeniu łojotokowego zapalenia skóry, trądziku, a także zwalczają tłustą skórę i wąskie pory.
  2. Ma działanie przeciwzapalne, co pozwala na stosowanie go w różnych chorobach układu moczowo-płciowego oraz w chorobach zakaźnych w jamie ustnej.
  3. Korzeń Badana jest skuteczny w przypadku problemów ginekologicznych. Jest stosowany w leczeniu erozji, pleśniawki, mięśniaków, endometriozy.
  4. Stosowane w leczeniu układu sercowo-naczyniowego, jego przydatne właściwości wzmacniają ściany naczyń krwionośnych i mogą obniżać ciśnienie krwi.
  5. Wymagany w leczeniu układu pokarmowego i rehabilitacji płuc. Odwar z liści ma zdolność do poprawy odporności i stymulowania wszystkich układów organizmu.

Badan od wieków ratuje ludzi przed różnymi chorobami. Ma właściwości przeciwzapalne, ściągające i antybakteryjne.

To ważne! Warto pamiętać o przeciwwskazaniach: nie można użyć badana z tachykardią, zaparciem i zwiększonym krzepnięciem krwi.

Używaj w ginekologii

Korzenie badana w ginekologii są bardzo poszukiwane. Jest przepisywany na ciężkie miesiączki, które występują podczas zapalenia przydatków, mięśniaków i innych procesów patologicznych. Często leczenie erozji odbywa się w warunkach szpitalnych pod nadzorem lekarza.

W domu stosuje się również kłącze Badana w ginekologii. Robią płyny, różne bicze i kąpiele w pozycji siedzącej. Korzeń rośliny ma specjalną moc leczniczą, ale liście są również z powodzeniem stosowane w leczeniu niektórych chorób. Na przykład napary z liści są stosowane do leczenia zapalenia jelita grubego, gruźlicy, przewlekłego zapalenia płuc i różnych chorób zakaźnych.

Ekstrakt przygotowany z bergenii pomaga w krwawieniach, chorobach zapalnych i ciężkich okresach. Aby przygotować, weź 3 łyżki pokruszonych surowców i zalej szklanką wrzącej wody. Mieszanina powinna być gotowana aż do zmniejszenia. Kiedy krwawienie powinno zająć 30 kropli. W przypadku erozji, nawadnianie powinno być wykonane przy użyciu rozcieńczonego ekstraktu.

Gdy zapalenie pęcherza moczowego jest konieczne do przyjęcia naparu z liści i korzeni. Kilka łyżek suchych składników gotuje się w wodzie przez co najmniej pół godziny, a następnie bulion filtruje się i pobiera w ciągu 5 dni. Możesz także wykonać następujący użyteczny wywar z korzeni. Około 20 gramów korzeni zalewa się wodą i nalega na kąpiel wodną przez około pół godziny.

Badlands do leczenia erozji - przepisy kulinarne

Mówi się, że strzykawka z wywaru z korzeni trawy podczas erozji może zastąpić moksybustion. Erozja szyjki macicy jest bardzo powszechna u kobiet. Zjawisko to jest jasnym punktem na tkankach szyi.

Erozja szyjki macicy jest bardzo powszechna u kobiet. Zjawisko to jest jasnym punktem na tkankach szyi.

Przyczynami erozji są choroby zakaźne, uszkodzenie macicy lub osłabiony układ odpornościowy. To nie jest choroba, ale patologiczne zmiany w szyjce macicy, które mogą powodować inne choroby. Po dodatkowych badaniach diagnoza jest wykonywana. Najczęściej erozja nie jest odczuwana przez kobiety, a jej objawy mogą być podobne do objawów pleśniawki.

Do leczenia erozji można stosować zarówno metody zachowawcze, jak i chirurgiczne. Konserwatywne metody to leczenie lekami i kurs fizjoterapii. Niezależnie od wielkości i rodzaju erozji, należy dołożyć wszelkich starań, aby ją usunąć. Dla pełnego odzyskania skutecznego korzenia berganowego, dzięki jego właściwościom zwężającym naczynia, przeciwbakteryjnym i przeciwzapalnym.

Infuzja do erozji szyjki macicy

Przygotuj napar w następujący sposób: posiekane surowce zawierające około 3 łyżki zalewamy wrzącą wodą i gotujemy na ogniu, aż połowa cieczy wyparuje. W przypadku podlewania kilka łyżek należy rozcieńczyć w pół litra wody. W ten sposób leczy się mięśniaki i procesy zapalne w przydatkach. Jeśli erozja łączy się z mięśniakami i endometriozą, stosuje się łopian i glistnik wraz z korzeniami bergenii.

Równocześnie z podlewaniem powinieneś wziąć gotowy napar z korzenia kilku łyżek Bergenia na godzinę przed posiłkami. Możliwe jest również leczenie wywaru za pomocą wybijania rurek, zapalenia przydatków i różnych krwawień.

Zwróć uwagę! Aby przeprowadzić diagnozę i przepisać lekarstwa lekarz prowadzący.

Korzeń Bergenia jest skuteczny w leczeniu wielu chorób. Właściwie stosując leki, oparte na tej roślinie, możesz pozbyć się wielu problemów kobiecych.

Gruby Badan

Imię po łacinie: Bergenia crassifolia

Synonimy: herbata mongolska lub chagir

Opis

Bergenia to roślina lecznicza, znana również jako płyta Sagegravaceous lub bergenia. Ponieważ z bergenii herbata jest często warzona, czasami sama roślina nazywana jest herbatą „mongolską” lub „chigirską” lub „syberyjską”. Jednak nie wszyscy wiedzą, że Badan może być używany jako zdrowy napój: w niektórych przypadkach Badan uprawiany jest tylko jako roślina ozdobna, która zdobi ogrody i działki domowe. Ułatwia to atrakcyjny wygląd bergenii: czerwonawe łodygi, błyszczące zaokrąglone liście i gęste kwiatostany małych różowych lub fioletowych kwiatów.

W przyrodzie miejscem dystrybucji jest wiele regionów Syberii, Kazachstanu, Terytorium Primorskiego, a także Mongolii, Korei i Chin. Kamienna płyta szabla, uzasadniająca jej nazwę, woli rosnąć na fragmentach skał, na kamieniach, skalistych zboczach, często w górach, na bardzo dużych wysokościach. Badan występuje także w lasach pod drzewami iglastymi i liściastymi, gdzie w sprzyjających warunkach może wyrosnąć na bujne zarośla.

Ta wiecznie zielona trawa ma bardzo długi korzeń, do kilku metrów długości. Jednak ta długość kłącza Badan dotrzeć nie szybko. Uważa się, że nie można wrócić do tego samego miejsca do zbioru wcześniej niż dziesięć lat. Wysokość części nadziemnej wynosi do pół metra. Duże liście (do 30 centymetrów średnicy) o bogatej ciemnozielonej barwie, jesienią nabierają czerwonego zabarwienia, a zimą pozostają pod śniegiem i mogą rosnąć przez 3 lata. Okres kwitnienia Badana przypada na koniec wiosny - początek lata.

Zbiór i przechowywanie

Najczęściej do leczenia zebranych kłączy Badan. Najlepszą porą na ich odbiór jest czerwiec i lipiec. Po kopaniu potrząśnij nimi z ziemi i dokładnie umyj pod bieżącą wodą. Kłącza są cięte na długie kawałki, a następnie cięte wzdłuż długości. Lekko osuszając, rozpocznij suszenie surowca: umieść cienką warstwę na arkuszach papieru lub kawałkach materiału, w pomieszczeniu o stałym obiegu świeżego powietrza. Możesz suszyć na ulicy pod baldachimem w cieniu, unikając ciepła ponad 45 stopni. Suszenie trwa około trzech dni - oznaką gotowości surowców będzie to, że korzenie zaczęły łatwo pękać.

Przechowywać gotowe suszone korzenie mogą być w workach z tkanin lub toreb papierowych, zapobiegając wilgoci. Surowce zachowują swoje właściwości lecznicze przez 4 lata.

Liście Badana mają również właściwości lecznicze. Są zbierane w lipcu. Należy wybrać liście co najmniej 3-letnie, które udało się kilkakrotnie zimować pod śniegiem i ciemnieć do ciemnobrązowego. To znak fermentacji - z takich starych liści można zrobić herbatę, która będzie smakowała dobrze i ma oryginalny smak. Zebrane liście są najpierw myte, a następnie suszone w wentylowanym pomieszczeniu lub na świeżym powietrzu, temperatura suszenia nie powinna przekraczać 50 stopni. Musisz przechowywać gotowe surowce w szklanym słoiku, zachowują swoje właściwości i smak nie dłużej niż 2 lata. Zbieraj zielone liście bergenii nie może być!

W niektórych przypadkach zbiera się również kwiaty dla bergenii i jej nasion do leczenia.

Historia użycia

Badan był po raz pierwszy znany w świecie naukowym w XVIII wieku, kiedy został opisany przez słynnego szwedzkiego doktora Karla Linneya, któremu roślina została wysłana z Rosji z Petersburga - z kolei Badan został sprowadzony z Syberii. To on ochrzcił Bonanowego Łamacza Kamieni o grubych liściach - i od tego czasu nazwa ta była używana w botanice.

Jednak na długo przed tym, jak Badan został użyty w medycynie ludowej Syberii i Ałtaju, był znany z chińskich i tybetańskich uzdrowicieli. Uzdrowiciele zauważyli, że skalnica nie tylko rozszczepia kamienie, na których rośnie, ale także pomaga rozpuścić kamienie w nerkach. Tradycyjne recepty na badana zawierają również zalecenia dotyczące leczenia chorób układu oddechowego - jest on stosowany w gruźlicy i zapaleniu płuc. Odwar z liści pomaga w chorobach przewodu pokarmowego, a także w drogach moczowych. Z jego pomocą leczono wole i bóle różnego pochodzenia, w tym stomatologiczne i reumatyczne. Mongolscy uzdrowiciele używali Badana do radzenia sobie z nudnościami i zaprzestania wymiotów. Herbata Badana jest popularna nie tylko w Mongolii, ale także w Chinach. Mieszkańcy Państwa Środka uważają go za napój tradycyjny, piją go zarówno na ciepło, jak i na zimno - nie tylko do celów leczniczych, ale także dla przyjemności. Smak i kolor herbaty z liści Bergenia jest podobny do czarnej herbaty, wyróżnia się nieco bardziej cierpkim i ściągającym smakiem i aromatem, a także potrzebą dłuższego parzenia.

Badan jest uważany nie tylko za napój, ale także za pokarm przez rdzennych mieszkańców Syberii. Do zbioru żywności korzenie bergenii. Są cięte na małe kawałki, wkładane do zup, a nawet używane jako oddzielne przystawki, które pobudzają smak potraw mięsnych i rybnych.

Współczesna medycyna wykazuje również duże zainteresowanie właściwościami bergenii. Badania przeprowadzone w Syberyjskim Państwowym Uniwersytecie Medycznym potwierdziły, że Bergenia ma właściwości hepatoprotekcyjne i są w niej nawet bardziej wyraźne niż w sylimarynie, substancji roślinnej tradycyjnie stosowanej do ochrony wątroby i wspierającej jej prawidłowe działanie.
Ponadto ekstrakt Bergenia jest stosowany nie tylko w medycynie, ale również w przemyśle jako naturalny garbnik: podczas garbowania skóry, robienia brezentu, impregnacji sieci rybackich - dzięki swoim właściwościom garbnikowym Bergenia znacznie zwiększa odporność na zużycie gotowych produktów. Możesz także uzyskać czarne i brązowe barwniki. Ogrodnicy i projektanci krajobrazu doceniają dekoracyjne właściwości Badana - często służą one jako ozdoba kwietników i zjeżdżalni alpejskich.

Skład chemiczny

Wartość biologiczna bergenii zapewnia taniny - garbniki. Są 4 razy więcej w Badanie niż w korze dębu. Są one zawarte w liściach i korzeniach rośliny, a w ich podziemnych częściach więcej - do 27%, ich stężenie wzrasta wraz z wiekiem rośliny. Taniny zapewniają właściwości ściągające, zdolność do zwalczania bakterii chorobotwórczych, zatrzymania krwawienia i zmniejszenia stanu zapalnego.

Liście Bergenia zawierają również dużą ilość glikozydów - antyseptyczną arbutynę (do 22%), wolny hydrochinon, bergeninę. BADAN zawiera kwasy organiczne - galusowe, nieagiczne, cenne olejki eteryczne i flawonoidy o właściwościach antyoksydacyjnych. Liście skalnicy są bogate w węglowodany (cukry i skrobię), katechiny, witaminy i minerały niezbędne dla organizmu człowieka - mają żelazo, miedź, mangan.

Korzenie Badana zawierają również izokumarynę bergeninę, fitoncydy i żywice.

Zastosowania medyczne

Choroby przewodu pokarmowego

Działanie antyseptyczne i zdolność do łagodzenia stanów zapalnych sprawiają, że leki z beranem są skuteczne w leczeniu różnych chorób przewodu pokarmowego. Preparaty Badan na biegunkę, wymioty, czerwonkę, zapalenie jelita grubego i jelit, potrzebę przywrócenia pomocy mikroflory jelitowej. Korzystny wpływ na bergenię ma zapalenie błony śluzowej żołądka, jak również zaleca się pozbycie się hemoroidów. Badan promuje walkę z drobnoustrojami, ma działanie hemostatyczne i ściągające. Dentyści zalecają stosowanie wywarów lub nalewki z bergenii do płukania jamy ustnej w niektórych chorobach zapalnych oraz w celu zmniejszenia krwawienia dziąseł z chorobami przyzębia i zapaleniem jamy ustnej.

Ginekologia

W ginekologii Badan pomaga leczyć włókniak macicy, zatrzymuje krwawienie, pomaga radzić sobie z nadmierną miesiączką, jest przepisywany po porodzie. Zaleca się stosowanie go w przypadku erozyjnych zmian szyjki macicy, zapalenia jelita grubego, a także w okresie zdrowienia po aborcji. Należy zauważyć, że fundusze z badanem są wykorzystywane nie tylko do użytku wewnętrznego, ale ginekolodzy mogą polecić je do podwaja.

Choroby układu oddechowego

Innym obszarem zastosowania berane są choroby układu oddechowego. Pomaga w leczeniu stanów zapalnych i innych chorób płuc, pomaga w gruźlicy, ma korzystny wpływ na orz, zapalenie krtani, krztusiec, grypę i różne infekcje wirusowe, pomaga radzić sobie z gorączką. Badan jest również przepisywany na choroby związane z infekcją bakteryjną.

Lekarstwo na zewnątrz

Zewnętrzne wykorzystanie bergenii jest również dość powszechne. Jego napary i wywary są używane do kompresów w kompleksowym leczeniu reumatyzmu, do wczesnej regeneracji ran i wrzodów. Kompresy z wyciągiem z odznaki lub wywaru są wykorzystywane do różnych problemów dermatologicznych.

Ponadto Bergenia pomaga w podwyższonej temperaturze ciała, zmniejsza ciśnienie, wykazuje działanie rozkurczowe. Zalecany jest w przypadku stresu jako adiuwant do normalizacji stanu psychicznego, a także jako narzędzie o ogólnym działaniu wzmacniającym i stymulujące układ odpornościowy.

Kosmetologia

Bergenia jest często używana do rozwiązywania problemów kosmetycznych. W tym celu różne płyny lub kompresy z badanem. Pomaga pozbyć się trądziku, oczyszcza skórę z furunculosis, pomaga złagodzić łojotokowe zapalenie skóry. Stosowanie bergenii może sprawić, że skóra stanie się bardziej równomierna, zmniejszy rozszerzone pory, a także przywróci gruczoły potowe do normy z nadmierną potliwością.

Jeśli weźmiesz napar lub wywar z Bergen podczas kąpieli, będzie to doskonałe narzędzie do łagodzenia ataków ostrego zapalenia pęcherza moczowego, a także pomoże pozbyć się niepokojących objawów hemoroidów.

Środek przeciwnowotworowy

Działanie przeciwnowotworowe Bergenia sprawia, że ​​jest to jeden z naturalnych środków, który często jest zawarty przez zielarzy w opłatach za zwalczanie różnych chorób onkologicznych. Badan ma dodatkowe działanie tonizujące i wzmacnia siły odpornościowe organizmu, stymuluje walkę z chorobą.

Duża liczba tanin prowadzi do tego, że przy długotrwałym stosowaniu, ze wszystkimi jego pozytywnymi efektami, Bergenia może również powodować nieprzyjemne konsekwencje w postaci zaparć. Powinien być brany ostrożnie przez tych, którzy są podatni na niskie ciśnienie - ponieważ Bergenia może go jeszcze bardziej obniżyć. Dlatego podczas rehabilitacji z pomocą bergenii wskaźniki ciśnienia krwi powinny być dokładnie monitorowane i regularnie mierzone. Niepożądane jest używanie Badana z tendencją do częstoskurczu - leki Bergenia mogą zwiększać częstość tętna. Przeciwwskazaniem do odbioru jest tendencja do tworzenia skrzepów krwi. W żadnym wypadku nie można stosować zielonych liści bergenii, ponieważ zawierają substancje toksyczne.

Leczenie chorób

Korzeń Bergenia jest stosowany w leczeniu następujących chorób:

Przeciwwskazania

Odbiór korzenia Badina jest przeciwwskazany w:

Przepisy 1

Badan o grubych liściach - z zapaleniem jelita grubego, zapaleniem jelit

10 g korzeni zalać 200 ml. wrząca woda, ogrzewać we wrzącej łaźni wodnej przez 30 minut, nalegać 1 godzinę, odcedzić. Weź 1-2 łyżki stołowe przed posiłkami 3 razy dziennie.

Ściągający, hemostatyczny, przeciwzapalny środek na choroby przewodu pokarmowego

1 łyżka korzeni zalać 200 ml. gotującą się wodę, umieścić w emaliowanej misce, dusić we wrzącej łaźni wodnej przez 30 minut, nalegać 10 minut, odcedzić, przynieść bulion przegotowaną wodą do pierwotnej objętości. Weź 1-2 łyżki stołowe przed posiłkami 3 razy dziennie.

W gruźlicy, krwotokach płucnych, ostrych i przewlekłych postaciach zapalenia płuc, ostrych zakażeniach układu oddechowego, zakażeniach grypy, kokluszu, zapaleniu krtani, gorączce, bólach głowy, reumatyzmie stawowym

2 łyżki posiekanych korzeni zalać 500 ml. wrząca woda, gotować na małym ogniu przez 15 minut, nalegać 3 godziny, odcedzić. Weź 1/4 szklanki 3 razy dziennie 30 minut przed posiłkiem.

Ekstrakt wodny

3 łyżki pokruszonych korzeni zalać 1 szklanką wrzącej wody, gotować na małym ogniu aż do odparowania połowy pierwotnej objętości, nalegać 30 minut, odcedzić. Weź 30 kropli 2-3 razy dziennie. Do podlewania rozcieńczyć 1 łyżkę ekstraktu w 0,5–1 litrze wody. Aby wypłukać usta 1 łyżka ekstraktu rozcieńczonego w 0,5 litra przegotowanej wody.

Wyciąg z alkoholu

10 g posiekanego korzenia zalać 100 ml. wódka lub 70-stopniowy alkohol w szklanym pojemniku, nalegaj w ciemnym miejscu, okresowo wstrząsając 8-10 dni. Potem ściśnij, przeciśnij. Do płukania, na ból gardła i choroby jamy ustnej: 1 łyżeczka ekstraktu rozcieńczonego w 2 szklankach ciepłej przegotowanej wody, spłukać 1-3 minuty.

Nalewka

50 gramów kruszonego korzenia wlewa się do ciemnej szklanej butelki, wlać 400 ml. 70% alkoholu medycznego, nalegaj 1 miesiąc w ciemnym miejscu, okresowo trzęsąc się, przeciążaj. Weź 10-20 kropli 2 razy dziennie 30 minut przed posiłkiem.

Gargles

Zastosuj z zapaleniem jamy ustnej, zapaleniem dziąseł, chorobami przyzębia, bólem gardła

2 łyżki posiekanych korzeni zalać 1 szklanką wrzącej wody, pozostawić do ostygnięcia, przecedzić. Przepłukać usta 3-5 razy dziennie.

Płyny, kompresy

Stosuj z ranami, wrzodami, siniakami, krwiakami, aby pielęgnować tłustą skórę

10 g posiekanego korzenia zalać 200 ml. wrząca woda, nalegaj na termos przez 2 godziny, odcedź. Gaza złożona w kilka warstw, dużo nawilżenia w naparze i nakładana na dotknięte miejsca 2-3 razy dziennie przez 20-50 minut.

Douching

Stosowany z włókniakiem macicy, krwawieniem z macicy, erozją szyjki macicy, krwotokiem miesiączkowym, belyah, colpitis

15 gramów korzeni zalać 1 szklanką wrzącej wody, gotować w łaźni wodnej przez 30 minut, nalegać 15 minut, odcedzić. Czy douching ciepłego roztworu 2-3 razy dziennie.

Kąpiele hemoroidalne

30 gramów posiekanych korzeni zalać 500 ml. wrząca woda w termosie, nalegaj 1 godzinę, odcedź. Wlać infuzję do małej miski z wodą. Temperatura wody powinna wynosić 35-38 ° C, czas trwania procedury 10-20 minut, liczba kąpieli nie powinna przekraczać 15 minut.

ogólny przepis

2 łyżki rozkruszonych liści zalać 1 szklanką wrzącej wody. Domagaj się 4 godzin, odcedź Weź 2 łyżki stołowe 3 razy dziennie po posiłkach.

Lecznicza aromatyczna herbata

Ten napój łagodzi zmęczenie, zarówno fizyczne, jak i psychiczne, ma silne właściwości tonizujące.

Zajmie to zeszłoroczna brązowawa kartka bergenii. 2 łyżki rozkruszonych liści zalać 1 litrem wrzącej wody. Zaparzaj przez 30 minut. Odcedzić i pić jak herbata, dodając cukier, mleko lub miód do smaku.

Recenzje

07.24.17 Dmitrij

Witaj, Julio Evgenievna!

Peel kolekcja ziół Manzhetka, list początkowy, liść Badana, tawuła), dał dobry wpływ na ciśnienie, od razu poczuł, że głowa stała się lżejsza, to znaczy ciśnienie stało się niższe i bardziej stabilne.

30.05.2015 Weronika

Dzień dobry, droga Julio Evgenievna!

Ty pewnie pamiętasz mnie i moje próby walki z moją chorobą - mięśniak, tarczyca. W listopadzie 2014 r. Wykonałem USG po fitoterapii mięśniaków zgodnie z twoimi zaleceniami, na których mięśniak zmniejszył się o 1 cm i osiągnął 31x28x33 mm, bez proliferacji, IL - 0,66, a endometrium było jednolite - 7 mm. Cieszyłem się, że węzeł zmniejszył się i nie dorastał, a tarczyca się uspokoiła.

Przez cały ten czas była leczona ziołami: łopian, glistnik, durisznik, spororys, nieśmiertelnik, bzu czarnego, tsetrarija, rzęsa, tawuła. Brała nalewkę z orzeszków piniowych. Wzięła Euphorbia Pallas w nalewce. Nawodniła glistnika przy pomocy Badana, Euphorbii, Nagietka. Gadżety z żywokostem kilka dni, picie soku z marchwi. Skaner ultradźwiękowy przekonał mnie, że teraz możliwe jest wykonanie badania USG co najmniej raz na sześć miesięcy, a nie co miesiąc lub dwa, tak jak ja, postępując zgodnie z dynamiką.

Jestem teraz traktowany. Aby pić trawę: Rzepik, Rzęsa, Nieśmiertelnik, Meadowsweet, Tsetrariya, Kora Aspen, czasami dodaję Durishnik. Nawadnianie: Glistnik, kilka kropel nalewki z trojeści, czasami dodaj Badana. Od dziś robię gadżety żywokostu.

Dziękujemy za zrozumienie! Naprawdę mam nadzieję na twoje wsparcie.

Porada lekarza

08/14/18 Vadim

Pomoc, proszę, jeśli jest jakaś nadzieja na leczenie za pomocą twojej porady. Z góry dziękuję. Mam 52 lata.

Witaj, drogi Vadim!

Myślę, że nie można czekać, musimy szukać „. Vinca Tincture of Rose Quarantus”, z której wcześniej opracowano lek do leczenia białaczki, i rozpocząć podawanie zgodnie ze schematem kropli.

1. W oczekiwaniu na tę nalewkę możesz szybko przygotować nalewkę z glistnika:

- 2,0 g suchego ziela zalać 100,0 ml 60% alkoholu, zaparzać przez 7 dni, przecedzić i wypić 12 kropli 3 razy dziennie, przed posiłkami, w 1 łyżce. woda. Kurs - otrzymanie nalewki z barwinka.

- 2 łyżki. rozgnieść do korzenia korzeni ogrzewanych przez pół godziny w 400,0 ml wody w szczelnie zamkniętym pojemniku na małym ogniu. Nie doprowadzaj do wrzenia, traci właściwości! Domagaj się 4 godzin, odcedź. Pij 2 łyżki. 4-5 razy dziennie. Kontrola UAC - co tydzień. Od tego momentu czas trwania kursu będzie jasny.

3. Zbieraj zioła w tym samym czasie.

Rozdrobnić trawę i owoce równomiernie do 2-3 mm, korzenie do 3-5 mm - na początku mechanicznie do małych kawałków, a następnie na młynie; wymieszać równomiernie.

Zioła bez dawki należy przyjmować w łyżkach stołowych.

- 1 łyżka. mieszanka wlać 300,0 ml zimnej wody pitnej przez godzinę, a następnie doprowadzić do wrzenia. Podsmażyć na niskiej temperaturze lub wrzącej łaźni wodnej, przykrytej, przez 15 minut.

Schłodzić, przecisnąć, wycisnąć i uzupełnić do 300,0 ml.

Pij 100,0 ml trzy razy dziennie, 30 minut przed posiłkami. Kurs trwa 2 miesiące.

Ale musimy zwrócić się do innych hematologów. Nawet w jednym mieście 2 szpitale dają różne zalecenia.

Nie trać odwagi i wyślij swój UAC i cytogram.

08/04/18 Ilya

Witaj, Julio Evgenievna!

Dziękuję bardzo za pomoc w leczeniu podwójnej wizji. Zrobiłem wszystko zgodnie z twoimi przepisami. Można powiedzieć, że wyleczyłem, ale wciąż jest trochę efektów resztkowych. Moje pytanie jest inne. Wiesz, że zostałem otruty przez akonitę z własnej winy, z przedawkowania.

Mam stadium 4 raka gruczołu krokowego z przerzutami do kości. Podczas gdy piłem akonit i inne nalewki, wszystko było w porządku i zamierzałem się poprawić. Ale po przerwie w naparach dostałem trochę PSA. Użyłem żywokostu, 120 gramów na 1 litr wódki. 50 gramów akonitu na 0,5 litra wódki. Nalewka japońska Sophora, 100 g. Na 0,5 litra wódki. Użyto również korzeni Althea, Devyala, Chagu, łopianu, liści bzu czarnego i pni oraz mniszka lekarskiego.

Zrobił ciastka z niebieskiej gliny i położył je na małej miednicy lub kręgosłupie. Użyłem wywary z piołunu majowego + Wormwood + Chernobylik), zmieniałem je co tydzień. Rzepa, mniszek lekarski, Nieśmiertelna piaszczysta, Tansy - kwiaty, kamień nazębny, herbata Ivan, medunits, astragalus, arnika, Senna, islandzki mech, krwawnik pospolity, pokrzywa, glistnik, skrzyp, jemioła biała, mączka. Chodzi o to, że podczas gdy boję się używać akonitu, chociaż mam cykutę - nalewkę, ale mi to nie pomoże.

Chcę znowu zacząć używać ziół i nalewek, ale nie wiem jak. Potem piłem dzieląc trawę na dwie części i zmieniałem je co 7 dni. Błagam cię, jeśli możesz dać mi radę - może potrzebujesz usunąć coś z kolekcji lub dodać coś innego. Nie mam bólu. Czuję się jeszcze dobrze i zmęczona. Zapomniałem napisać, całkowicie porzuciłem białko zwierzęce. Jem oleje roślinne i nierafinowane. Napisałem do ciebie na początku maja, ale nie otrzymałem odpowiedzi. Proszę jeszcze raz dać mi radę, co robić dalej. Bóg jest dla mnie miłosierny i myślę, że twoja pomoc ma ogromne znaczenie!

Dziękuję za odpowiedź, której nie mogę się doczekać!

Witaj, droga Ilyo!

Ale teraz wszystko stało się jasne! Jesteś traktowany naprawdę heroicznie, a to jest dla ciebie okrutne! Niemniej jednak, „spalając mleko, aby wydmuchać wodę” nie jest konieczne! Akonit Dzhungarsky, to cała trująca trucizna. Wypiłeś 10% nalewki i jest to zwykła forteca, podlegająca wstępowi pod wzgórze, z 1 oryginalnej kropli!

Myślę, że możliwe jest powtórzenie kroplówki Aconite Jungar, ale ostrożniej - od 1 kropli dwa razy dziennie, dodając 1 kroplę do recepcji codziennie. Szczyt zjeżdżalni, aby uzyskać 20 kropli i przejść do redukcji. W przeciwnym razie tylko czerwony agaric można porównać z akonitem Dzhungar w gotowej nalewce.

W przypadku przerzutów do kości najlepiej jest użyć korzeni wysokości Larkspur (dziura kolca i Zivokost z żywokostu). Znasz go już. Równocześnie z akonitem Dzhungar lub Amanita Larkspill High i żywokostem można stosować miejscowo - w balsamach i mikroklasystach, na przemian. Nie ma bezpośredniego dostępu do prostaty:

1. Żywokost na mikroklizm.

- 1 des.l. rozdrobnione korzenie żywokostu zaparzają przez noc w szklance przegotowanej wody w temperaturze pokojowej, odcedzają rano. Korzenie wlewają szklankę wrzącej wody i nalegają na pół godziny. Odcedź, połącz.

Zabieg przeprowadzany jest tylko po wypróżnieniu lub wyczyszczeniu, w przeciwnym razie rozleje się roztwór leczniczy.

Ciepły wlew w ilości 50,0-70,0 ml wpisać gumową gruszkę o tej samej pojemności i wprowadzić do odbytu. Po zabiegu konieczne jest utrzymanie pozycji kolanowej przez 15 minut, aby roztwór nie wyciekał. Kurs 10-12, codziennie i powtarzaj po 2 tygodniach.

Jakie zioła zbierać do picia?

Rozdrobnić trawę i owoce równomiernie do 2-3 mm, korzenie do 3-5 mm - na początku mechanicznie do małych kawałków, a następnie na młynie; wymieszać równomiernie.

Zioła bez dawki należy przyjmować w łyżkach stołowych.

- 1 łyżka. mieszanka wlać 300,0 ml zimnej wody pitnej przez godzinę, a następnie doprowadzić do wrzenia. Podsmażyć na niskiej temperaturze lub wrzącej łaźni wodnej, przykrytej, przez 15 minut.

Schłodzić, przecisnąć, wycisnąć i uzupełnić do 300,0 ml.

Pij 100,0 ml trzy razy dziennie, 30 minut przed posiłkami. Kurs trwa 2 miesiące.

I zanim się pożegnam, Ilya, jeszcze raz napisz dokładnie adres - w maju nie było żadnych listów od ciebie!

08/04/18 Tatiana

Mam endometriozę macicy, zapalenie szyjki macicy szyjki macicy, endometrium - 7 mm (w fazie 1 m.ts.). Szyjka macicy z torbielami ma do 8 mm, śródbłonek 3,0 mm. miesiączka jest inna: od obfitej do normalnej. Teraz znowu długie zakrzepy krwi.

Radzę, jakie środki mi pomogą? Z lekami hormonalnymi - problem, nie mogę ich tolerować, dopóki nie zadzwoni karetka. Wkrótce badanie lekarskie, jeśli nie przejdę - nie będzie wstępu.

- 30,0 g suchej trawy zalać 150,0 ml 60% alkoholu (lub apteki Gerboton). Nalegaj w ciemności przez 10 dni, odcedź. Pij 15 kropli 3 razy dziennie, przed lub podczas posiłków. Kurs - 4 tygodnie.

Rozdrobnić trawę i owoce równomiernie do 2-3 mm, korzenie do 3-5 mm - na początku mechanicznie do małych kawałków, a następnie na młynie; wymieszać równomiernie.

Zioła bez dawki należy przyjmować w łyżkach stołowych.

- 1 łyżka. mieszanka wlać 200,0 ml zimnej wody pitnej przez godzinę, a następnie doprowadzić do wrzenia. Podsmażyć na niskiej temperaturze lub wrzącej łaźni wodnej, przykrytej, przez 15 minut.

Schłodzić, odcedzić, wycisnąć i uzupełnić do 200,0 ml.

Pij 70,0 ml trzy razy dziennie, 30 minut przed posiłkiem. Kurs trwa 2 miesiące.

3. Nawadnianie od 5-14 d.ts.

Grind i weź równo.

- 1 łyżka. Wymieszać mieszaninę z 350,0 ml wody, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 5 minut. Domagaj się 30 minut, odcedź.

Strzykawka na wszystkie zasady, leżąc w łazience, rzucając nogami na bok (w pozie kobiety), co najmniej 10 minut. Po zabiegu obficie nasącz bawełnianym gazikiem ten sam skład. Umieść tampon w nocy i powtórz w następnym cyklu.

Domyślnie liczba ziół jest wskazana w łyżkach stołowych.

Informuj mnie, Tatiana!

Chętnie spotkamy się w markowych sklepach Eco-Factory „Staroslav” w Twoim mieście, a także w naszym sklepie internetowym.

DOBRY SZCZĘŚCIE i przed komunikacją!

07/18/18 Zoya

Mam 65 lat, wzrost 158 ​​cm, waga 42 kg. Od ponad 20 lat rano mam luźne stolce (przed śniadaniem i po śniadaniu). Po obiedzie dochodzi do powstawania gazu, który trwa do godziny 20, szczególnie trudny od 18 do 20 godzin. Zmuszony ograniczyć się do komunikacji.

Nadal pracuję. Ale stało się to już trudne. Codziennie uprawiam gimnastykę: zarówno odwrócone pozy, jak i rozciąganie, a przy hantlach 2-3 kg. Ciśnienie czasami przeskakuje 2-3 razy w miesiącu do 150-160. Latem, głównie niskie ciśnienie, ale także skoki: 90/60, 80/50. Zwiększam zieloną herbatę, Sagan-dayily, ćwiczenia oddechowe. Ale moim głównym problemem są luźne stolce, ból w jelitach. W ciągu ostatnich 2 miesięcy straciłem 2 kg.

Poczuj się słabo. Wkrótce zrobię kolonoskopię. Żadne laboratorium nie identyfikuje pasożytów, z wyjątkiem Giardii. Mikroflora w jelicie jest złamana, nie ma pożytecznych bakterii. Zobaczyłem wiele probiotyków i prebiotyków. Brak wyników.

W szpitalu 4 lata temu dali Ersefuril, Pancreatin, Omez. Kiedy piję ten zestaw, wydawane jest krzesło. Przestaję brać lekarstwo i wszystko wraca.

Co możesz mi doradzić? Chcę uzyskać wagę co najmniej 2-3 kg. Nic się nie dzieje. Pomóż proszę.

Przepraszam W przypadku gazów istnieje wiele metod walki - sorbenty, dieta z wyjątkiem produktów, które powodują powstawanie gazu. Wymień słodkie owoce, takie jak winogrona, na gruszki. Wyrzucić wszystko, co zawiera drożdże, w tym chleb; zastąpienie grubego włókna kapusty miękkim włóknem cukinii, banana; używaj ziół karminowych i specjalnych środków, takich jak Espumizana.

Ale głównym lekarstwem, jakkolwiek by nie powiedzieć, jest DIETA, biorąc pod uwagę kwasowość żołądka. Nisko - zawsze ostrożnie żuj jedzenie, jedz powoli i zwiększaj wydzielanie gorzkich ziół; na wysokim poziomie - wstępnie rozdrobnij jedzenie i zmniejsz już wydzielanie innych ziół.

1. Spróbujmy uruchomić tę kolekcję:

Rozdrobnić trawę i owoce równomiernie do 2-3 mm, korzenie do 3-5 mm - na początku mechanicznie do małych kawałków, a następnie na młynie; wymieszać równomiernie.

Zioła bez dawki należy przyjmować w łyżkach stołowych.

- 1 des.l. mieszanka wlać 200,0 ml zimnej wody pitnej przez godzinę, a następnie doprowadzić do wrzenia. Podsmażyć na niskiej temperaturze lub wrzącej łaźni wodnej, przykrytej, przez 15 minut.

Schłodzić, odcedzić, wycisnąć i uzupełnić do 200,0 ml.

Pij 50 ml 4 razy dziennie, 30 minut przed posiłkami. Kurs trwa 2 miesiące.

2. Trienzyme. Odbiór zgodnie z instrukcjami, w ciągu 2 miesięcy.

3. Sorbenty - absorbery gazu (Polyphepan, Litovit M) przez długi czas.

4. Rozpuścić propolis w ustach.

Dzienna dawka - 3,0 grama. Podziel kulkę stałego propolisu na małe, wygodne cząsteczki do resorpcji i nie bój się połknąć go w 1,5-2 godziny i rozpocznij nową partię. Kurs trwa 3 tygodnie, przerwa 2 tygodnie i powtarzanie.

Proszę mnie informować, Zoe.

Chętnie spotkamy się w markowych sklepach Eco-Factory „Staroslav” w Twoim mieście, a także w naszym sklepie internetowym.

DOBRY SZCZĘŚCIE i przed komunikacją!

07/16/18 Ludmiła

Witaj, Julio Evgenievna!

Dopiero niedawno zobaczyłem odpowiedź na moje pytanie. Dziękuję bardzo za odpowiedź!

Mam 46 lat. Od 3,5 roku próbuję wyleczyć fibrocystic mastopatię, podjąłem wiele różnych przygotowań, ale nie ma wyniku. Sam próbowałem pić zioła, ale obawiam się, że robię coś złego.

Jeśli możesz, pomóż mi, proszę! Moja diagnoza od mammologa: FCM w obu gruczołach sutkowych. Endokrynolog: UZ - diffuzno-nodular nietoksyczny wola 1 łyżka. Wyniki testu: peroksydaza tarczycowa, przeciwciała (ATPO) - 69,26 MO / ml; przeciwciała tyreoglobulinowe (ATTG) - 49,6 MO / ml; hormon stymulujący tarczycę (TSH) - 2,42. Ginekolog: mięśniaki guzkowe w ciele macicy w połączeniu z endometriozą; torbiele szyjki macicy, a także polipy i erozja.

Po każdym teście i biopsji zostałem poddany kauteryzacji przez erozję i usunięty polip, ale nie wiem, jak sobie poradzić z mastopatią! Ostatnim razem mammolog wyznaczył mnie do picia hormonów, ale bałem się ich wziąć i nie poszedłem do mammologa.

Dzień dobry, Ludmiła!

Wszystkie twoje problemy ginekologiczne wskazują na ich hormonalny charakter. Proponuję zacząć od nalewek Red Brush i Borovoy macicy, połączonych ze sobą. Ale oddaj krew na estradiol i progesteron w pierwszej połowie cyklu (od 2-5 d.ts.); a drugi (od 21-23 d.ts.) musi koniecznie. Myślę, że niedobór progesteronu zostanie ujawniony.

1. Nalewka Borovoy macica i Red brush. Przed użyciem weź każde 25 kropli i połącz. Pij 50 kropli mieszanki 2 razy dziennie - przed śniadaniem i przed obiadem, 30 minut. Kurs - aż do wyników analiz.

- 50,0 g liści macicy Borovoy, bez siekania, zalać 500,0 ml wódki wysokiej jakości, pozostawić na 3 tygodnie w ciemnym miejscu, od czasu do czasu wstrząsając. Przeciągnij, ściśnij.

- 50,0 g rozdrobnionych korzeni czerwonego pędzla zalać 500,0 ml wódki lub brandy i pozostawić na 14 dni w ciemnym miejscu, potrząsając od czasu do czasu. Szczep. Pić jak opisano powyżej.

Rozdrobnić trawę i owoce równomiernie do 2-3 mm, korzenie do 3-5 mm - na początku mechanicznie do małych kawałków, a następnie na młynie; wymieszać równomiernie.

Zioła bez dawki należy przyjmować w łyżkach stołowych.

- 1 łyżka. mieszanka wlać 300,0 ml zimnej wody pitnej przez godzinę, a następnie doprowadzić do wrzenia. Podsmażyć na niskiej temperaturze lub wrzącej łaźni wodnej, przykrytej, przez 15 minut.

Schłodzić, przecisnąć, wycisnąć i uzupełnić do 300,0 ml.

Pij 100,0 ml trzy razy dziennie, 30 minut przed posiłkami. Kurs trwa 2 miesiące.

- 3 łyżki pokruszonych suchych kłączy zalać 300,0 ml wody i gotować na małym ogniu przez 7 minut. Usuń, nalegaj 1 godzinę, szczep, do góry do 350,0 ml.

Nawadnianie wymaga 150,0 ml ciepłego roztworu. Strzykawka według wszystkich zasad, napełnianie roztworem strzykawki lub gruszki gumowej o objętości 200,0 ml. Połóż się w wannie, rzucaj nogami na bok (w pozie kobiety) i wchodź do roztworu w porcjach, opóźniając każdą na 1-2 minuty. Po zabiegu obficie nasącz bawełniany ręcznik i załóż na noc obszar nadłonowy.

Wykonuj nawadnianie od pierwszego suchego dnia cyklu, 12 razy z rzędu i powtórz w następnym cyklu.

Zmieszać 3: 1 starte buraki i miód na średniej tarce do konsystencji maści. Rozłóż na tkaninie bawełnianej i przymocuj na niektórych obszarach gruczołów mlecznych przez noc. Rano usuń kompres, włóż do lodówki, używaj tylko dwa razy. Kurs - 3 tygodnie.

- 1 łyżkę pokruszonych liści lub owocni orzecha włoskiego zalać 100,0 ml oleju słonecznikowego, zaparzać przez 7 dni, następnie ogrzewać we wrzącej łaźni wodnej przez 3 godziny, nalegać na ciepło przez godzinę i przecedzić. Możesz dodać 15,0 gramów żółtego wosku.

Powstałą maść stosuje się dwa razy dziennie przez miesiąc.

Z życzeniami powodzenia, przed komunikacją!

07/10/18 Svetlana

Mam 46 lat. W ciągu 2 lat zmieniał się co miesiąc. Może być bardzo, bardzo obfity. Były przerwy 2-3 miesiące. Przed miesiączką i po - „rozmazuje się” do 5-7 dni. Badanie USG wykazało: endometriozę i mięśniak - 24 mm.

Zaczął pić Borovoy macicy i Red brush. Sama robiłam nalewki, znalazłam przepisy w Internecie, ale nie jestem pewna co do przyjmowania ziół.

Powiedz, proszę, jak wziąć i jakie zioła? Naprawdę mam nadzieję na twoją pomoc!

Wszystkie nalewki są z reguły takie same. Kruszony surowiec jest napełniany ekstrahentem - wódką, brandy, alkoholem; lub ciecze zawierające alkohol w stosunku 1:10 lub 1: 5.

- 50,0 g liści macicy Borovoy, bez siekania, zalać 500,0 ml wódki, pozostawić na 3 tygodnie w ciemnym miejscu, od czasu do czasu wstrząsając. Przeciągnij, ściśnij. Pij 25 kropli trzy razy dziennie, przed posiłkami.

- 50,0 g rozdrobnionych korzeni zalać 500,0 ml wódki lub brandy i pozostawić na 14 dni w ciemnym miejscu, potrząsając od czasu do czasu. Szczep. Pij 25-30 kropli dwa razy dziennie, 30 minut przed posiłkami (rano i na lunch).

Kiedy nietolerancja alkoholu usunąć go pojedynczą dawkę kroplówki nalewki w 15,0 ml lekko schłodzonej wrzącej wody (około 70 stopni) i wypić po 15 minutach. Kurs - 2 miesiące; przerwać 2 tygodnie i powtórzyć.

Uważa się, że macica Borovoy może obniżyć poziom hormonów płciowych, a Red Brush - podnieść; i ogólnie regulują. Dlatego konieczne jest poznanie tego poziomu.

Zwłaszcza z endometriozą. Oddaj krew estradiolu i progesteronowi, ale na razie pij jak pijesz.

Dodaj przeciwnowotworowe do tych ziół, najlepiej z efektami hemostatycznymi i ziołami, aby zmniejszyć utratę krwi:

- 20,0 g mielonego korzenia zalać 400,0 ml 40% alkoholu przez 2 tygodnie. Potrząśnij raz na dwa dni. Odcedzić i pić 10 kropli 3 razy dziennie. Pełny kurs - 2 miesiące.

Rozdrobnić trawę i owoce równomiernie do 2-3 mm, korzenie do 3-5 mm - na początku mechanicznie do małych kawałków, a następnie na młynie; wymieszać równomiernie.

Zioła bez dawki należy przyjmować w łyżkach stołowych.

- 1 łyżka. mieszanka wlać 200,0 ml zimnej wody pitnej przez godzinę, a następnie doprowadzić do wrzenia. Podsmażyć na niskiej temperaturze lub wrzącej łaźni wodnej, przykrytej, przez 15 minut.

Schłodzić, odcedzić, wycisnąć i uzupełnić do 200,0 ml.

Pij 70,0 ml trzy razy dziennie, 30 minut przed posiłkiem. Kurs trwa 2 miesiące.

Krew na estradiol pobierana jest od 2-5 d.ts., progesteronu - od 21-23 d.ts.

W przypadku stwierdzenia braku równowagi dokonamy zmian w kolekcji.

Sukcesy i wszystkiego najlepszego!

07/10/18 Esila

Mam 47 lat. Od wczesnej młodości lekarze zdiagnozowali: powiększoną macicę. Wyszłam za mąż, mam 4 dzieci. Odnotowano 6 odwrotnego rozwoju płodu, zeskrobanego. miesięcznie obfite, zwłaszcza w ostatnich latach. Lekarz radzi usunąć macicę. Po mojej odmowie przepisałem lek hormonalny Mikroval L, Vonorgestrel na 3 miesiące. Spędziłem dwa miesiące, nie mogę już tego znieść, mój okres się nie kończy. Piję świeże soki i witaminy z żelazem.

Pomóż w wyborze zabiegów ziołowych.

Zakładam, że masz niedobór progesteronu w drugiej połowie cyklu. Jest to czynnik przedłużającego się krwawienia. ALE, poza tym, wchodzisz w okres okołomenopauzalny. Uważaj na siebie, prawdopodobnie masz niedokrwistość, którą należy rozwiązać. Dla każdej hemoglobiny mniejszej niż 105 konieczne jest picie suplementów żelaza przez 2 tygodnie po zakończeniu miesiączki - Totem, Sorbifer Durules, Maltofer itd.

1. Twoja główna nalewka zmniejszy miesiączkę, przywróci krew.

- 100,0 g rozdrobnionych pędów jemioły poluzować w misce, zalać 500,0 ml 70% alkoholu. Domagaj się 3 tygodni w ciemnym miejscu w temperaturze pokojowej, od czasu do czasu wstrząsaj. Pij 30 kropli 4 razy dziennie, pół godziny przed posiłkiem. Kurs trwa 2 miesiące, przerwa trwa 14 dni, a kurs się powtarza. Co najmniej 3 kursy rocznie.

Rozdrobnić trawę i owoce równomiernie do 2-3 mm, korzenie do 3-5 mm - na początku mechanicznie do małych kawałków, a następnie na młynie; wymieszać równomiernie.

Zioła bez dawki należy przyjmować w łyżkach stołowych.

- 1 łyżka. mieszanka wlać 200,0 ml zimnej wody pitnej przez godzinę, a następnie doprowadzić do wrzenia. Podsmażyć na niskiej temperaturze lub wrzącej łaźni wodnej, przykrytej, przez 15 minut.

Schłodzić, odcedzić, wycisnąć i uzupełnić do 200,0 ml.

Pij 70,0 ml trzy razy dziennie, 30 minut przed posiłkiem. Kurs trwa 2 miesiące.

- 3 łyżki korzeni zmiażdżone na ciepło zbóż pół godziny w 500,0 ml wody w zamkniętym pojemniku na małym ogniu. Nie doprowadzaj do wrzenia, traci właściwości! Domagaj się 4 godzin, odcedź.

Nawadnianie wymaga 150,0 ml ciepłego roztworu. Strzykawka według wszystkich zasad, napełnianie roztworem strzykawki lub gruszki gumowej o objętości 200,0 ml. Połóż się w wannie, rzucaj nogami na bok (w pozie kobiety) i wchodź do roztworu w porcjach, opóźniając każdą na 1-2 minuty. Po zabiegu obficie namocz bawełniany tampon i włóż go na noc.

Nawadnianie wykonuje się 5 dni przed miesiączką, podczas miesiączki, jeśli to możliwe, i aż do całkowitego ustania krwawienia. Powtórz je w następnym cyklu.

Nie odmawiaj sobie czerwonego kawioru, czerwonego mięsa, wątroby, granatów, pomarańczy, Feijoa, wiśni, czarnej porzeczki, żurawiny, krwiotwórczej itp.

Potrzebujesz prostych warzyw - buraków, marchwi, czarnej rzodkwi.

Spróbuj oddać krew na FSH, LH, prolaktynę i ferrytynę.

Wszystko co najlepsze dla ciebie, aby się skontaktować!

07/10/18 Tatyana

Julia, cześć!

Proszę, pomóż mi z radą, ponieważ ginekolodzy nie mogą mi zaoferować żadnego innego leczenia niż spirala Mirena lub operacja. Ale przeczytałem o badaniach klinicznych, spirala Mirena nie zmniejszyła się w wyniku mięśniaków u pacjentów. Po zabiegu nie wyklucza się nawrotów rozwoju mięśniaków.

Rok temu zacząłem krwawić ciężko, miałem łyżeczkowanie i badanie histologiczne materiału. Diagnoza: ogniskowy nietypowy rozrost endometrium. Istnieją małe obszary z podejrzeniem dysplazji, a nowotwory nie są wykluczone. Mięśniaki wielokrotne: ściana przednia - węzeł mięśniaka 22,7 x 21,0 mm, 16 mm, 43,4 x 42,6 mm, 16,3 x 15,3 mm; miejsce podśluzówkowe 14x15 mm, 11,5 x 10 mm; ściana tylna: mięśniak śródmiąższowy 33x39 mm, 37x39 mm; 11,6 mm.

Ponieważ mam żylaki, nie przepisano mi hormonalnego leczenia. miesiączka po łyżeczkowaniu (lipiec) 5 dni, normalnie, ale ze skrzepami. W grudniu i styczniu nie było menstruacji; Luty, marzec - miesiączka 5 dni; Kwiecień to 4 dni. Wiele skrzepów, a następnie 4 dni, które się zatrzymały. Potem piłem mankiety z bulionu. Sam ciąłem mankiet w drugiej połowie cyklu miesięcznego i raz widziałem macicę Borovoy (2 tygodnie) w tym roku. Teraz, 9 czerwca i 9 lipca, nie ma miesiączki.

Wykonano USG: na jednym urządzeniu - 18 mm to grubość endometrium, na drugim - 10 mm. Jak te różne opcje? Ostatnie badanie ultrasonograficzne wykazało: grubość echa M - 10 mm, jednorodne endometrium, jama macicy zdeformowana przez wiele śródmiąższowych, podsektycznych, podśluzowych węzłów mięśniowych, 47 * 42 * 40 mm; lewy jajnik - ukształtowany bezkrwawo zaokrąglony kształt - 29 mm torbiel).

Analizy: estradiol - 0,51 nmol / l; (norm: pęcherzyk.

07/10/1 Eugene

Mam 28 lat, mam dwoje dzieci. miesięcznie ściśle cykl, ale zawsze trwa 7 dni. W pierwszej ciąży - znaleziono mięśniaki macicy. Przy 2 ciążach dorastała do 7 cm, jest subtelna, więc nie jest operowana, każe się jej czekać, aż wyrośnie z warstwy mięśniowej.

Sześć miesięcy temu doszło do aborcji medycznej. Niedawno odkryto ultrasonografię - torbielaka śluzowego jajnika i adenomiozy. Lekarze mówią 2 miesiące, a następnie, jeśli torbiel nie zniknie, to laparoskopia, z usunięciem jajnika. Nie podoba mi się to, ponieważ planuję mieć kolejne dziecko w przyszłości.

Być może nie jest to adenomyoza, ale skutki aborcji. Będziemy wpływać na mięśniak i torbielaka - raczej nieprzyjemny guz z ryzykiem transformacji w najgorszy.

1. Nalewka z korzenia Kupeny leczniczego na płyny.

Lokalizacja mięśniaków (blisko powierzchni brzucha) pozwala na bezpośredni wpływ na mięśniaki:

- 50,0 g rozdrobnionego korzenia Kupeny zalać 500,0 ml 70% alkoholu lub farmaceutycznego Gerbotonu i nalegać na 20 dni.

Połącz przefiltrowaną nalewkę z olejem rycynowym 1: 1, zwilżając tkankę flanelową, przytwierdź do powierzchni nadłonowych i pachwinowych (rzut jajnika) dwa razy dziennie przez 45 minut. Kurs trwa 3 tygodnie, zrób sobie przerwę 10 dni i powtórz jeszcze dwa razy.

Rozdrobnić trawę i owoce równomiernie do 2-3 mm, korzenie do 3-5 mm - na początku mechanicznie do małych kawałków, a następnie na młynie; wymieszać równomiernie.

Zioła bez dawki należy przyjmować w łyżkach stołowych.

- 1 łyżka. mieszanka wlać 200,0 ml zimnej wody pitnej przez godzinę, a następnie doprowadzić do wrzenia. Podsmażyć na niskiej temperaturze lub wrzącej łaźni wodnej, przykrytej, przez 15 minut.

Schłodzić, odcedzić, wycisnąć i uzupełnić do 200,0 ml.

Pij 70,0 ml trzy razy dziennie, 30 minut przed posiłkiem. Kurs trwa 2 miesiące.

Makuch z kolekcji ziół do picia zalać 300,0 ml wody i gotować przez 20 minut na małym ogniu. Odcedzić, zalać 1 łyżeczką. nalewki Kupeni i przytrzymaj dublowanie.

Nawadnianie wymaga 150,0 ml ciepłego roztworu. Strzykawka według wszystkich zasad, napełnianie roztworem strzykawki lub gruszki gumowej o objętości 200,0 ml. Połóż się w wannie, rzucaj nogami na bok (w pozie kobiety) i wchodź do roztworu w porcjach, opóźniając każdą na 1-2 minuty. Po zabiegu obficie namocz bawełniany tampon i włóż go na noc.

Wykonuj nawadnianie od pierwszego suchego dnia cyklu, 12 razy z rzędu i powtórz w następnym cyklu.

3.1. Polecam odłożenie czopków Longidasa rectal przez pierwsze 3 dni z rzędu, a następnie 2 razy w tygodniu przez 2 tygodnie.

W zasadzie po 1 miesiącu tak intensywnej terapii można powtórzyć badanie ultrasonograficzne i ocenić dynamikę. ALE na tej samej maszynie, tego samego dnia cyklu iz tym samym lekarzem.

Z nadzieją na dobrą dynamikę, DOBRY SZCZĘŚCIE i przed komunikacją!

02.06.18 Ludmila

Mam 46 lat. Czytałem o trawie, poszedłem na twoją stronę, stało się interesujące, a potem pod wrażeniem. Może mogę powiedzieć, co mam robić? Ginekologia zawsze była dobra, zdaję raz w roku, ale najwyraźniej nie jest to mój rok.

Diagnoza USG: objawy adenomyosis macicy (postać rozproszona) SKShM, ON naboti RCM. Na wargach sromowych występuje torbiel. Zalecana kontrola po 6 miesiącach. Co doradzić

Dopóki proces się nie zakończy, konieczne jest intensywne działanie.

- 50,0 g rozdrobnionego korzenia Kupeny zalać 500,0 ml 70% alkoholu lub farmaceutycznego Gerbotonu i nalegać na 20 dni. Pij 20 kropli rano i po południu, przed posiłkami, z obowiązkowym warunkiem kapania do wody, naparu z dzikiej róży lub zielonej herbaty, nie mniej niż 150,0 ml.

Korzenie: Sabelnik marsh - 1; arkusz bergenii, jemioła - 1 łyżeczka, Sporysh - 2, owoce sophora japońskiego - 1, proszek grzybowy Chaga - 1 łyżeczka, Lnianka vulgaris - 1 desl., Solyanka kolmovaya - 2.

Rozdrobnić trawę i owoce równomiernie do 2-3 mm, korzenie do 3-5 mm - na początku mechanicznie do małych kawałków, a następnie na młynie; wymieszać równomiernie.

Zioła bez dawki należy przyjmować w łyżkach stołowych.

- 1 łyżka. mieszanka wlać 300,0 ml zimnej wody pitnej przez godzinę, a następnie doprowadzić do wrzenia. Podsmażyć na niskiej temperaturze lub wrzącej łaźni wodnej, przykrytej, przez 15 minut.

Schłodzić, przecisnąć, wycisnąć i uzupełnić do 300,0 ml.

Pij 100,0 ml trzy razy dziennie, 30 minut przed posiłkami. Kurs trwa 2 miesiące.

Ciasto z zebranych ziół do picia zebrać, zalać 300,0 ml wody i gotować przez 20 minut na małym ogniu. Odcedzić, zalać 1 łyżeczką. nalewka z nagietka i balsamu.

Kontrolne USG po 1,5-2 miesiącach intensywnej terapii.

DOBRY SZCZĘŚCIE i wszystkiego najlepszego!

05/27/18 Christina

Cześć! Moja matka ma HIV, aw kwietniu znaleźliśmy gruźlicę w Tammogramie, forma zamkniętej fazy początkowej, plwocina i manta jest negatywna, jak możemy być w szoku, jak chronić siebie i dzieci, w tym samym czasie musisz być leczony matce, radzę. ponieważ nie podchodzą, lewofloksacyna wydaje się być bardzo zła dla niektórych tabletek, temperatura była bardzo zła w 40,6, a nawet wpadła w falbanę Czy istnieje szansa na wyleczenie gruźlicy? A jakie zioła lepiej pić?

Przepraszam Musisz doradzić mamie w centrum AIDS, są w każdym mieście. Lekarze takich ośrodków mają doświadczenie w leczeniu gruźlicy. Jest to pierwsza infekcja, która nie może odzwierciedlać układu odpornościowego w AIDS.

Równomiernie pokrój trawę i owoce do 2-3 mm, korzenie do 3-5 mm. - na początku mechanicznie do małych kawałków, a następnie na młynku do kawy; wymieszaj równomiernie, weź zioła z dawką łyżek.

- 1 łyżka. mieszanka wlać 300,0 ml zimnej wody pitnej przez godzinę, a następnie doprowadzić do wrzenia. Podsmażyć na niskiej temperaturze lub wrzącej łaźni wodnej, przykrytej, przez 15 minut. Usuń i nalegaj na godzinę. Odcedzić, wycisnąć, uzupełnić do 300,0 ml. Pić 100,0 ml 3 razy dziennie, przed posiłkami. Przebieg 2 miesięcy, zmiana ziół.

-50,0 g rozdrobnionej trawy i nasion zalać 500,0% 40% alkoholu, nalegać na 10 dni, od czasu do czasu wstrząsając. Odcedzić, pić 20 kropli, 2 razy dziennie przez miesiąc.

LUB: Zamów i pij w ciągu miesiąca Adenostop, zgodnie z załączonymi instrukcjami.

Ty, Kristina, musisz pić Vitapranol przez 2 miesiące, pożądany jest roztwór oleju.

Dzieci będą musiały przejść leczenie profilaktyczne z ftivazidem, jeśli często mają illi.

Z najlepszymi życzeniami do komunikacji!

05/13/18 Andrey

Cześć Mężczyzna, 52 lata, od 2012 roku, chory na wrzodziejące zapalenie jelita grubego, powiedz mi, co chwastów wypić lub zebrać.

Z trawy czasami piję piołun, Kissel z lnu, jem ziemię Nasiona lnu i proszę powiedz mi więcej, mojej mamie (75 lat)

ostatnie sześć miesięcy skoków cukru (6.9 -7.1), co możesz pić? Dziękuję!

Zacznę od twojej mamy. W tym wieku skoki cukrowe są niebezpieczne!

Konieczne jest oddanie krwi do hemoglobiny glikowanej i natychmiast do insuliny.

Na razie całkowicie wyeliminuj cukier, słodycze; ciastka, w tym ciasta i ciastka, słodkie ciasta, bułki, rogaliki i inne przysmaki z chleba; poważnie ograniczają tłuszcze zwierzęce i nie smażą żywności.

Pozbawienie słodyczy w ogóle jest niemożliwe. Pyszne i zdrowe słodycze są sprzedawane w aptekach i sklepach w działach spożywczych lub na specjalnych ladach dla diabetyków.

Myślę, że wystarczy jedna dieta. Ale jeśli, powiedzmy, 10 dni od rozpoczęcia diety, GG zostanie zwiększona, towarzyszyć matce do endokrynologa-diabetologa i dołączyć kolekcję ziół:

1 łyżka. mieszanka wlać 300,0 ml zimnej wody pitnej przez godzinę, a następnie doprowadzić do wrzenia. Podsmażyć na niskiej temperaturze lub wrzącej łaźni wodnej, przykrytej, przez 15 minut. Usuń i nalegaj na godzinę. Odcedzić, wycisnąć, uzupełnić do 300,0 ml. Pić 100,0 ml 3 razy dziennie, przed posiłkami. Kurs 1,5-2 miesiące.

Lub kup na naszej stronie gotowy „Kolekcja na cukrzycę z Galego”

1,5 miesiąca będzie potrzebować 8-10 opakowań.

Ty, Andrew, również potrzebujesz diety. Ale nie piszesz o objawach zapalenia jelita grubego, biegunki zaparcia, śluzu, krwi w kale? Czy masz nyak lub normalne zapalenie jelita grubego?

Daję 2 opcje: biegunka

Metoda gotowania jest taka sama:

1 łyżka. mieszanka wlać 300,0 ml zimnej wody pitnej przez godzinę, a następnie doprowadzić do wrzenia. Podsmażyć na niskiej temperaturze lub wrzącej łaźni wodnej, przykrytej, przez 15 minut. Usuń i nalegaj na godzinę. Odcedzić, wycisnąć, uzupełnić do 300,0 ml. Pić 100,0 ml 3 razy dziennie, przed posiłkami. Kurs 2 miesiące.

Z najlepszymi życzeniami dla całej rodziny, aby się komunikować!

06.05.18 Margarita

Witaj, droga Julio Evgenievna. Dziękujemy za pomoc ludziom w trudnych sytuacjach. Tak wiele pozytywnych recenzji. Mam 36 lat, waga 65, wzrost 160. Dwoje dzieci, 12 i 8 lat. Miesięczny regularny cykl 30 dni, długi, rozmazuje się 5-6 dni przed i po. Ból brzucha jest, ale można go tolerować, obfitują w śluz i duże skrzepy. W czasach obfitości staram się nie chodzić nigdzie, aby stać się silniejszym, 2 dni są bogate. Uzi: ciało macicy przedniej, nie powiększone, kontury są gładkie, nie zdeformowane, kształt jest prawidłowy, rozmiar jest podłużny 44, przedni tylny 38, poprzeczny 44. Objętość 38.5. Grubość przedniej ściany macicy wynosi 17 mm. Struktura mięśniówki macicy jest dyfuzyjnie zmieniona echogeniczność o średnicy 9,8 mm, beznaczyniowa w CSD. Jama macicy jest zdeformowana na tylnej ścianie przez odcinek owalnego kształtu o zwiększonej echogeniczności o średnicy 4,4 mm, z przepływem krwi z tylnej ściany macicy w postaci nasady naczyń krwionośnych. Mediana wielkości Meho wynosi 4,7 mm, co odpowiada fazie polifrizji. powiększenie formy jest poprawne, kontury są wyraźne, a struktura warstwy mięśniowej jest jednorodna w obszarze poza gardłem torbieli do 11 mm. Szyjka macicy ma 6,8 mm, kanał szyjki jest zamknięty, nie ma uszkodzeń, prawy jajnik ma wymiary 30 × 19 × 20, objętość 5,8, znajduje się na krawędzi macicy, kontury są wyraźne i nierówne. niejednorodna struktura iso hiperechiczna, lewa 28 × 23 × 21 objętość 7.3 żebra macicy są stałe, kontury są nierówne. Faul na obwodzie w jednym kawałku 5 o średnicy 4-7 mm Poziom wolnego płynu jest nieobecny Wniosek: endometrioza ciała macicy 1-2 stopni polipa endometrium. Echoprints chronicznego podwójnego zapalenia mózgu. Badania krwi: TTG 2,13 (0,4-4), Progesteron 64,08 (16,2-85,9), Estradiol 194 (84,4-510), Fsg 5,15 (3,5-13).prolaktyna 149,56 (59.4-381) siarczan dihydroepiandrosteronu 5 (0,9-11,7) testosteron jest prawidłowy, dąb normalna hemoglobina 138 (115-145). Całkowita bilirubina biochemiczna 7,2 (5-21), Alt 15,1 (5-35), Ast 24,2 (5-35), całkowite białko 74,3 (66-83), kreatynina 72,6 (58- 96) Glukoza 3,72 (4,1-5,9) Cholesterol łącznie 5,32 (2,9-5,2) Fibrynogen 4,49 (2-4) zwiększył się! Migrenowe bóle głowy rzadko mają rację, często są nagłe. Przez objawy MRI nadciśnienia śródczaszkowego, sklep osteochondrozy. Do apelowanego ręcznego, ustaw kręgi. Dzieje się chrupnięcie kręgosłupa. Występuje tachykardia: wypadanie psmk 1 stopień, nie ma niedomykalności obturacyjnej, jama brzuszna: zapalenie pęcherza wątrobowego, zgięcie pęcherzyka żółciowego, przewlekłe zapalenie trzustki, nerki są normalne. W tej chwili wciąż cierpię na bezsenność. Oto bukiet (proszę, pomóż, proszę. Teraz napiszę o młodszym synu. 8 lat. Urodził się bardzo wcześnie, problemy psychiczne, nie śpi dobrze. Teraz bierze respiridon neuroleptyczny. Chciałbym go opuścić. Może są jakieś zioła. Z góry dziękuję bardzo. Poczekam odpowiedź.

Dzień dobry, Margarita!

Hormonów nie można jeszcze oszacować bez znajomości dnia cyklu i innego ważnego hormonu, LH.

Konieczne jest jednak zwalczanie przerostu przede wszystkim, aby nie wpaść w łyżeczkowanie; i dla poprawy snu - potrzebna jest siła dzieciom i mężowi, a nawet umiłowanym:

- 100,0 g rozdrobnionych pędów jemioły poluzować w misce, zalać 500,0 ml 70% alkoholu. Domagaj się 3 tygodni w ciemnym miejscu w temperaturze pokojowej, od czasu do czasu wstrząsaj. Pij 30 kropli 4 razy dziennie, pół godziny przed posiłkiem. Kurs trwa 2 miesiące, przerwa trwa 14 dni, a kurs się powtarza. Co najmniej 3 kursy rocznie.

Korzenie: Badan-1; Owoce jałowca-1, Immortelle sandy-2, Kora wierzby-2, Krwawnik-1, Sporysh-2, Biała jemioła strzela-1ch.l. (usuń jej kolekcję, gdy nalewka o tej samej nazwie jest gotowa), Melissa officinalis-2

Równomiernie pokrój trawę i owoce do 2-3 mm, korzenie do 3-5 mm. - na początku mechanicznie do małych kawałków, a następnie na młynku do kawy; wymieszaj równomiernie, weź zioła z dawką łyżek.

- 1 łyżka. mieszanka wlać 300,0 ml zimnej wody pitnej przez godzinę, a następnie doprowadzić do wrzenia. Podsmażyć na niskiej temperaturze lub wrzącej łaźni wodnej, przykrytej, przez 15 minut. Usuń i nalegaj na godzinę. Odcedzić, wycisnąć, uzupełnić do 300,0 ml. Pić 100,0 ml 3 razy dziennie, przed posiłkami. Przebieg 2 miesięcy, zmiana ziół.

Dzień przed miesiącem w kolekcji przed zmieszaniem dodaj 1,5 łyżki stołowej. Grass of Gadfly. Zakończ z całkowitym zatrzymaniem krwawienia.

Grind, weź równo i wymieszaj

-1 łyżka. wymieszać wlać 300,0 ml. woda, doprowadzić do wrzenia, gotować na małym ogniu przez 15 minut, nalegać 30-40 minut. Odcedzić, wycisnąć, uzupełnić do 300,0 ml. Nawadnianie wymaga 150,0 ml ciepłego roztworu. Posyp wszystkie zasady, wypełniając roztwór strzykawką lub gumową bańką. Połóż się w wannie, rzucaj nogami na bok (w pozie kobiety) i wchodź do roztworu w porcjach, opóźniając każdą na 1-2 minuty. Po zabiegu obficie namocz bawełniany tampon i włóż go na noc.

Wykonuj nawadnianie od pierwszego suchego dnia cyklu, 12 razy z rzędu i powtórz w następnym cyklu.

Syn Rozważmy Shiksha. Jeśli dziecko nie uspokoi się, podłącz kolekcję (patrz poniżej):

- 1 łyżka stołowa z posiekaną trawą Shikshi zalać 500,0 ml wody w kubku emaliowanym, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu dokładnie przez 7 minut. Usuń, schłódź. Nie czyść trawy z wywaru, przechowuj bulion w lodówce. Jest wygodne rano nalać objętość około 150,0 ml, pić 2-3 łyki co najmniej 5-7 razy dziennie. Powtarzaj codziennie, aż wywar będzie kompletny. Następnie ponownie zalać ten sam surowiec 500,0 ml wody i przygotować w ten sam sposób. Ugotuj bulion w taki sposób, aby stał się blady (2-3 razy) i dopiero wtedy używaj nowych surowców. Kurs - 4 miesiące bez przerwy.

Równomiernie pokrój trawę i owoce do 2-3 mm, korzenie do 3-5 mm. - na początku mechanicznie do małych kawałków, a następnie na młynku do kawy; wymieszaj równomiernie, weź zioła z dawką łyżek.

- 1 des.l. mieszanka wlać 200,0 ml zimnej wody pitnej przez godzinę, następnie doprowadzić do wrzenia i wlać do termosu na 2 godziny. Odcedzić, wycisnąć i wypić 70,0 ml 3 razy dziennie, przed posiłkami. Kurs ma 2 miesiące.

SUKCESY dla wszystkich i komunikacja!

04/25/18 Elena

Cześć Znalazłem swoją stronę w Internecie i bardzo się cieszę.

Proszę o radę.

Zdiagnozowano u mnie niespecyficzne wrzodziejące zapalenie jelita grubego. Porażka okrężnicy 60 cm z krwawiącymi wrzodami. Zazwyczaj dręczony wzdęciami, tenesmusem, luźnymi stolcami ze śluzem i krwią 4-6 razy dziennie (szczególnie rano). Doradzaj schematowi leczenia ziołami.

W tej chwili piję:

- rano na pustym żołądku 1 łyżeczka olej z rokitnika;

- następnie zbiór 4 łyżek. Rumianek, 2 łyżki. Hypericum, 2 łyżki. Babkę 600 ml wody przez 30 minut przed każdym posiłkiem;

- wlew 1 łyżeczki Kora dębowa na 500 ml wody (w ciągu dnia?);

- Cóż, zamiast herbaty nagietka i słabej cykorii.

Chcę spróbować islandzkiego Tsetraria. Czy warto?

Byłbym bardzo szczęśliwy mogąc pomóc! I używam Tsetrariya, ale lepiej na mleko i na noc (1 łyżeczka. Wlać 180,0 ml mleka i gotować przez 20 minut. Odcedzić i pić ciepło, jeśli mleko zostanie przeniesione)

Ale spróbujmy innej kolekcji. Kozieradka daje więcej śluzu, a nie tak gorzki jak Tsetraria. Zacznij od niego?

Równomiernie pokrój trawę i owoce do 2-3 mm, korzenie do 3-5 mm. - na początku mechanicznie do małych kawałków, a następnie na młynku do kawy; wymieszaj równomiernie, weź zioła z dawką łyżek.

- 1 łyżka. mieszanka wlać 300,0 ml zimnej wody pitnej przez godzinę, a następnie doprowadzić do wrzenia. Podsmażyć na niskiej temperaturze lub wrzącej łaźni wodnej, przykrytej, przez 15 minut. Usuń i nalegaj na godzinę. Odcedzić, wycisnąć, uzupełnić do 300,0 ml. Pić 100,0 ml 3 razy dziennie, przed posiłkami. Przebieg 2 miesięcy, zmiana ziół.

2. Siberian Shiksha stworzy korzystne tło emocjonalne.

- 1 łyżka stołowa z posiekaną trawą Shikshi zalać 500,0 ml wody w kubku emaliowanym, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu dokładnie przez 7 minut. Usuń, schłódź. Nie czyść trawy z wywaru, przechowuj bulion w lodówce. Jest wygodne rano wlać objętość około 150,0 ml, pić 2-3-4 łyków co najmniej 5 razy dziennie. Powtarzaj codziennie, aż wywar będzie kompletny. Następnie ponownie zalać ten sam surowiec 500,0 ml wody i przygotować w ten sam sposób. Ugotuj bulion w taki sposób, aby stał się blady (2-3 razy) i dopiero wtedy używaj nowych surowców. Kurs - 4 miesiące bez przerwy.

Nie piłbym oleju na pusty żołądek, prowokuje częste stolce, prawdopodobnie lepiej jest położyć tampony doodbytnicze. Od żołądka do jelita grubego zbyt długo, dlatego konieczne jest zastosowanie miejscowego leczenia!

Zawiesina lub dawka doodbytnicza PENA Salofalk! Jestem pewien, że przyspieszy remisję.

Informuj mnie, Lena, przed komunikacją i DOBRYM SZCZĘŚCIEM dla nas!

04/19/18 Vita

Dzień dobry, mam rshm, operacja była 2015, zrobili promieniowanie, wszystko zgodnie z protokołami, kontynuacja choroby w pochwie, kult MTS do płuc, 6 kursów chemii, po sześciu miesiącach inwazji na mocz, zrobili ROUND moczu, potem znowu 6, zrobili KO, ponownie kontynuacja, 3 kolejne kursy innej chemii nie pasowały. Lekarz powiedział, że powinien pójść na niekonwencjonalne zabiegi. Teraz zrobiłem jeden kurs szczepionki przeciwnowotworowej i biorę tabletki Aconite, nalewkę Petrov, tabletki Poudarko. Nadal mam pęcherzową pochwę z przetoki i miałem jej trochę, a potem przeszła, i często zaczęła się o to pytać, i wychodzą duże skrzepy. Pomóż co robić?

Droga Vita, cześć!

Moim zdaniem, twój system, jako podstawa, musi zostać pozostawiony na dwa lub dwa i pół miesiąca.

Dodałbym kilka ziół przeciwnowotworowych, które teraz zrobię.

Wystarczy określić lokalizację przetoki, między kikutem a ścianą pęcherza? Jeśli szyjka macicy nie jest zwężona, nie ma synechii w kulcie, myślę, że będziesz potrzebował tamponów pochwowych:

Rozpuścić 2,5 gr. rodzimy Mumiye (żywica) w 100,0 ml przegotowanej wody. Wylać 10,0 ml. Zwilżyć tampon, lekko nasmarować olejem roślinnym i umieścić po irygacji przez noc. Kurs-10 procedury.

Równomiernie pokrój trawę i owoce do 2-3 mm, korzenie do 3-5 mm. - na początku mechanicznie do małych kawałków, a następnie na młynku do kawy; wymieszaj równomiernie, weź zioła z dawką łyżek.

- 1 łyżka. mieszanka wlać 300,0 ml zimnej wody pitnej przez godzinę, a następnie doprowadzić do wrzenia. Podsmażyć na niskiej temperaturze lub wrzącej łaźni wodnej, przykrytej, przez 15 minut. Usuń i nalegaj na godzinę. Odcedzić, wycisnąć, uzupełnić do 300,0 ml. Pić 100,0 ml 3 razy dziennie, przed posiłkami. Przebieg 2 miesięcy, zmiana ziół.

3. Nalewka Durishnik (Adenostop) - odbiór jest obowiązkowy w związku z mt w płucach!

Pij 30 kropli rano i po obiedzie, na pusty żołądek. Kurs trwa 1 miesiąc! Co jeszcze jest trudne, Vita?

29.03.18 Angela

Dzień dobry, Julio Evgenievna, bardzo dobre rozmowy piszą o tobie, dziękuję, że nie odmówiłeś i nie pomogłam W dniu mojej matki we wrześniu 2016 r. Znaleźliśmy płuco lewe z mtz w lewym oskrzeliku, wątrobie i śledzionie

Pili Reishi, Shiitake, Meytaki, Rubovik, Agarik, Arthrodir, Carditseps, a ostatnio matka złamała kość udową, przeprowadziła operację, a następnie odkryła wodobrzusze, osiągając 200-400 ml, nie możemy bardzo źle przyjmować trucizn, badanie krwi -ROE-35; erytrocyty-3,24; hemoglobina-95, leukocyty-15,2; Prosimy o pomoc i spotkanie. Moja matka ma 76 lat. W odniesieniu do Ciebie i całego zespołu!

Współczuję twojemu smutkowi, Angela! Jeśli tradycyjne silne trucizny nie pasują, przejdźmy w drugą stronę:

10,0 g posiekanego suchego korzenia zalać 0,5 litra 60% alkoholu lub farmaceutycznego Gerbotonu i nalegać 14 dni. Pij 1 łyżkę, rozpuszcza się w 1/3 szklanki wody, 3 razy dziennie, 30 minut po posiłku. Kurs trwa 1-1,5 miesiąca.

jeśli nalewka nie idzie, zastąp ją wywarem z korzeni Tamus:

- 1 łyżeczka posiekane suche korzenie zalać 200,0 ml wrzącej wody i dusić we wrzącej łaźni wodnej przez 30 minut. Usuń, nalegaj na 10 minut i przeciąż Pij 1 łyżka. 3 razy dziennie, 30 minut po posiłku. Kurs trwa 3 tygodnie, przerwa 2 tygodnie i powtarzanie.

1. 1. Druga ważna nalewka - Durishnik zwykły, nazwa handlowa Adenostop. Kroplówka 25 kropli w kolekcji ziół rano i wieczorem.

2. Zbieranie ziół w tym samym czasie

Równomiernie pokrój trawę i owoce do 2-3 mm, korzenie do 3-5 mm. - na początku mechanicznie do małych kawałków, a następnie na młynku do kawy; wymieszaj równomiernie, weź zioła z dawką łyżek.

- 1 łyżka. mieszanka wlać 300,0 ml zimnej wody pitnej przez godzinę, a następnie doprowadzić do wrzenia. Podsmażyć na niskiej temperaturze lub wrzącej łaźni wodnej, przykrytej, przez 15 minut. Usuń i nalegaj na godzinę. Odcedzić, wycisnąć, uzupełnić do 300,0 ml. Pić 100,0 ml 3 razy dziennie, przed posiłkami. Przebieg 2 miesięcy, zmiana ziół.

2.1. Veroshpiron, pij 1,3 i 5 dni w tygodniu, 2 tabletki rano. Sobota i niedziela - odpoczynek.

2.3. Sok z buraków pić 50,0 ml 3-4 razy dziennie, stojąc przez 1 godzinę w chłodnym miejscu. Kurs trwa 1,5 miesiąca.

3. Lokalny Z nagromadzeniem płynu w brzuchu (wodobrzusze).

Opatrunki solne na zewnątrz. Przygotuj wymaganą ilość 10% roztworu soli morskiej, Standard - 1:10 (Rozpuść 10,0 g. W 100,0 ml gorącej wody lub 20,0 w 200,0 ml).

Zwilż serwetkę i napraw, NIE zamykając niczego, przez 7-8 godzin. Nawilż jak sucha. Codziennie, 10 dni; przerwać 10 dni i powtórzyć.

Gdy płyn gromadzi się w opłucnej, przeciwwskazane są opatrunki solne!

Opatrunki z nalewką z korzenia Tamus. Technika jest taka sama.

4. Tryb wodny - ogranicz ilość wypijanego płynu dziennie do dziennej objętości wydalanego moczu; zastąpić sól chlorkiem potasu i dodać im trochę soli; Daj mamie bardziej pikantne zioła (gałka muszkatołowa, oregano, kolendra, kurkuma, cynamon; świeże zioła!

03.28.18 Elena

Dzień dobry, Julio Evgenievna! Pierwszy raz zwracam się do ciebie. Na MRI stwierdzono torbiel w zatoce szczękowej 1x1,2 cm, z przeziębieniami, zapaleniem zatok, śluz stale rozciąga się wzdłuż tylnej ściany krtani, Drugim problemem jest transformacja torbielowata szyszynki, oznaki zastępczego wodogłowia, nadnamiotowe ogniska glejozy również na MRI. Lekkie zawroty głowy, nacisk na oczy, nawracające bóle głowy, obrzęk powiek, prawdopodobnie w wyniku moich ran. Proszę o pomoc.

Dzień dobry, Elena!

Najważniejszą rzeczą dla ciebie nie jest dramatyzowanie sytuacji. torbiel szyszynki u dorosłych nie jest rzadkością i wcale nie jest uważana za bombę zegarową. Ale trzeba to obserwować i stale poprawiać odpływ krwi.

20,0 gr. posiekany korzeń zalać 400,0 40% alkoholu przez 2 tygodnie.

Potrząśnij raz na dwa dni. Odcedzić i wypić 10 kropli 2 razy (rano / obiad) dziennie, przed posiłkami. Kurs trwa 1,5 miesiąca.

Równomiernie pokrój trawę i owoce do 2-3 mm, korzenie do 3-5 mm. - na początku mechanicznie do małych kawałków, a następnie na młynku do kawy; wymieszaj równomiernie, weź zioła z dawką łyżek.

- 1 łyżka. mieszanka wlać 300,0 ml zimnej wody pitnej przez godzinę, a następnie doprowadzić do wrzenia. Podsmażyć na niskiej temperaturze lub wrzącej łaźni wodnej, przykrytej, przez 15 minut. Usuń i nalegaj na godzinę. Odcedzić, wycisnąć, uzupełnić do 300,0 ml. Pić 100,0 ml 3 razy dziennie, przed posiłkami. Przebieg 2 miesięcy, zmiana ziół.

2.1. Korzenie łopianu pokroić na proszek i przechowywać szczelnie.

Jedz 1 łyżeczkę z 1-2 kroplami miodu, trzy razy dziennie, przed posiłkami. Kurs 1,5-2 miesiące

Przepłucz zatokę przez nos roztworem olejku kamiennego.

Kryształy tego minerału łatwo rozpuszczają się w wodzie, tworząc mały naturalny osad.

-Rozcieńczyć 1,0 gram proszku w 500,0 ml wody pitnej. Użyj na drugi - trzeci dzień, kiedy osad nie jest już dodawany. Wlej 50,0 ml roztworu do systemu myjącego i wykonaj procedurę po obu stronach.

Codziennie co najmniej 8 razy.

Jeśli nie jest to możliwe, wykonaj balsam z olejem kamiennym i kapnij w nos

Evkalimin, 4-5 kropli do każdego otworu nosowego, 2 razy dziennie.

3.1. W obu chorobach przydatne jest żucie grubego korzenia Badana.

Informuj mnie o swoim dobrym samopoczuciu, Elena!

03/14/18 Fedor

Witaj, Julio Evgenievna.

Mój urolog naprawia chorobę prostaty trzeciego stopnia

MRI pokazuje złośliwość edukacji

Przez siedem lat porównywania migawek MRI, oczywiście, są zmiany, ale zachowały się

PSA miał 15 lat, stał się 22

centrum edukacji w prawym płacie wynosiło 15, osiągnęło 20, ale jeszcze nie wyszło poza prostatę

ale ostatnio stało się bardzo źle

Oferowana biopsja, odmówiona do tej pory, aby nie intensyfikować procesu

Czy możliwe jest wsparcie mojej choroby ziołami lub innymi środkami ludowymi?

Którą opcję możesz zaoferować?

Jego szacunkowy koszt?

Być może wysyłasz kompozycje?

Czy dobrze zrozumiałem, że rak jest dotknięty rakiem? A jeśli tak, czy nadal chcesz go zapisać? A nawet kosztem własnego życia? rak jest bezlitosny i pójdzie dalej i głębiej!

Potrzebujesz OPERACJI!

Ale jeśli istnieją powody, by go porzucić, proponuję opcję z silną trucizną roślinną.

1. Nalewka Aconite Jungar. Pić zgodnie ze schematem zaproponowanym przez producenta.

-5,0 gr. dobrze posiekany korzeń lub ziele Larkspur wysokie zalać 100,0 wrzącej wody, gotować przez 10 minut. na małym ogniu pod pokrywką uzupełnić do 100,0 ml gorącą wodą i odcedzić.

Zabieg przeprowadza się tylko po wypróżnieniu lub wyczyszczeniu lewatywy, w przeciwnym razie roztwór leczniczy wyleje się.

Ciepły wlew w ilości 50,0-70,0 ml wpisać gumową gruszkę o tej samej pojemności i wprowadzić do odbytu. Po zabiegu konieczne jest utrzymanie pozycji kolanowo-mlekowej przez 15 minut, aby roztwór nie wyciekał. Kurs-10, codziennie. Przerwij 10 dni i powtórz. LUB przejdź do świec:

2.1. Świece Chistobolin (produkcja Kislovodsk ".")

Odbytniczo, przez noc przez 3 tygodnie.

3. Zbieranie ziół do picia

Równomiernie pokrój trawę i owoce do 2-3 mm, korzenie do 3-5 mm. - na początku mechanicznie do małych kawałków, a następnie na młynku do kawy; wymieszaj równomiernie, weź zioła z dawką łyżek.

- 1 łyżka. mieszanka wlać 300,0 ml zimnej wody pitnej przez godzinę, a następnie doprowadzić do wrzenia. Podsmażyć na niskiej temperaturze lub wrzącej łaźni wodnej, przykrytej, przez 15 minut. Usuń i nalegaj na godzinę. Odcedzić, wycisnąć, uzupełnić do 300,0 ml. Pić 100,0 ml 3 razy dziennie, przed posiłkami, wlewając do infuzji 1 cu. Befungin (ekstrakt z chagi).

Jestem gotów ci pomóc i polecić zioła, z wyjątkiem nalewki z akonitu. Zostaniesz wysłany!

03/13/18 Svetlana

Cześć Mam 43 lata, w drugiej połowie cyklu pojawia się ból w podbrzuszu, dwa dni przed CD, bardzo ciężkie bóle przypominają małe skurcze, mdłości, ból głowy. Lekarz na USG / badanie umieścił zapalenie błony śluzowej macicy, przekrwienie żylne w miednicy. W węźle tarczycy hormony są normalne. problemy jelitowe, diagnoza src przez ponad 2 lata (według FGS, określono powierzchowne zapalenie błony śluzowej żołądka, kolonoskopia - niewielki zanik ścian z powodu częstych luźnych stolców, brak lakto / bifidobakterii, brak żywych stworzeń, utrata masy ciała 8 kg, ból również się pogorszył druga połowa cyklu i 2 dni przed rozpoczęciem CD, okropne bóle w jelitach pokrywają się z bólami kobiet). Pomóż proszę, naprawdę mam nadzieję na leczenie ziołami, ponieważ Nie mogę patrzeć na tabletki!

Te „mini-pazury” są powodowane przez upośledzony odpływ przez żyły macicy, a nawet, być może, mikrozakrzep. Musisz przyspieszyć ćwiczenia krwi, aby poprawić odpływ krwi z miednicy małej - leżącej na plecach, dotknąć ścian kolanami zgiętymi w kolanach i odepchnąć; przykucnąć, „chodzić” na pośladkach, podnosić nogi z podłogi itp.

Unikaj zaparć, noś bieliznę przeciwżylakową i jednocześnie radzisz sobie z zaostrzeniem src i adnexitis:

1. Zbieranie ziół do picia

1 łyżka. mieszanka wlać 300,0 ml zimnej wody pitnej przez godzinę, a następnie doprowadzić do wrzenia. Podsmażyć na niskiej temperaturze lub wrzącej łaźni wodnej, przykrytej, przez 15 minut. Usuń i nalegaj na godzinę. Odcedzić, wycisnąć, uzupełnić do 300,0 ml. Pić 100,0 ml 3 razy dziennie, przed posiłkami. Kurs 1,5-2 miesiące.

2 Vetom 2, proszek. Rozpuścić w języku 1 łyżeczki. 4 razy dziennie, na pusty żołądek. Kurs trwa 3 tygodnie, przerwa 10 dni i powtórzony dwukrotnie.

1 łyżka. wymieszać wlać 400,0 ml. woda, doprowadzić do wrzenia, gotować na małym ogniu przez 15 minut, nalegać 30-40 minut. Odcedzić, wycisnąć, uzupełnić do 400,0 ml. Nawadnianie wymaga 150,0 ml ciepłego roztworu. Strzykawka według wszystkich zasad, napełnianie roztworem strzykawki lub gruszki gumowej o objętości 200,0 ml. Połóż się w wannie, rzucaj nogami na bok (w pozie kobiety) i wchodź do roztworu w porcjach, opóźniając każdą na 1-2 minuty. Po zabiegu obficie namocz bawełniany tampon i włóż go na noc.

Wykonuj nawadnianie od pierwszego suchego dnia cyklu, 12 razy z rzędu i powtórz w następnym cyklu.

3.1 Czopki doodbytnicze z platifilliną dla bólu.

Jeśli twój ginekolog znajdzie zrosty, nałóż świece Longidaza dopochwowo.

Ale najlepszy lokalny lek dla ciebie, Sveta, uważam za pijawki dopochwowe, na kość ogonową i wątrobę.

Myślę, że całkowicie naprawią kobiecy „materiał”.

DOBRY SZCZĘŚCIE i przed komunikacją!

03/05/18 Valentine

Cześć, Julia! Mam 60 lat. Czytam twoje pytania i dużo odpowiadam. Nauczyłem się wielu ciekawych rzeczy. Lubię zioła. Prawdopodobnie nadszedł czas i poproszę Cię o pomoc. Nie ma poprawy w leczeniu grzyba paznokci. Próbowałem kwasu octowego i olej nie działa. nowe paznokcie Jak tylko zaczęła się menopauza, pojawiła się duża presja, w nocy 200 się dzieje. Piję stale lizynopryl 5,. normodipina 5, biprol 2.5 Silne bicie serca było znacznie niższe po biprolu, pojawiło się zapalenie stawów, zwiększyły się duże stawy, lekarz twierdzi, że jest nieuleczalny Jelito nie działa dobrze bez śliwek Mój ojciec miał raka jelita. prawa część działała przez długi czas, a teraz są węzły. Wole, rok temu IT 531 TTG 3,19, T4 1,29, T 3 5,64 Paratgarmon 49,5.Tireoglobulina 19,3, Kalcytonina 2,82. Pomijanie macicy o 3 stopnie Żyję z tamponami, oferują operację. Jeśli potrzebujesz analizy, napisz do mnie, przejdę. Naprawdę chcę poddać się leczeniu. Dziękuję.

Zacznę od „wiecznej kobiety” macicy.

Operacja jest dobrym, radykalnym rozwiązaniem, ale możesz użyć pierścienia dzwonkowego lub przeszukać apteki internetowe dla piłek Tham Long. Nie zgadzam się z lekarzem, że choroba zwyrodnieniowa stawów nie jest uleczalna, konieczne jest usunięcie soli z organizmu i rozwinięcie stawów małymi ruchami. Na przykład dzianina.

Przed zabiegiem należy ustawić ciśnienie i zmniejszyć TSH. Być może wtedy jelita będą działać bardziej aktywnie.

Równomiernie pokrój trawę i owoce do 2-3 mm, korzenie do 3-5 mm. - na początku mechanicznie do małych kawałków, a następnie na młynku do kawy; wymieszaj równomiernie, weź zioła z dawką łyżek.

- 1 łyżka. mieszanka wlać 300,0 ml zimnej wody pitnej przez godzinę, a następnie doprowadzić do wrzenia. Podsmażyć na niskiej temperaturze lub wrzącej łaźni wodnej, przykrytej, przez 15 minut. Usuń i nalegaj na godzinę. Odcedzić, wycisnąć, uzupełnić do 300,0 ml. Pić 100,0 ml 3 razy dziennie, przed posiłkami. Kurs 1,5-2 miesiące.

2. grzyb. Dopóki wszystkie twoje buty nie zostaną poddane leczeniu przeciwgrzybiczemu (niemieckie pranie chemiczne są gotowe), twoje paznokcie będą zdumione.

NIE zatrzymuj ciągłego przetwarzania wszystkich gwoździ za pomocą mieszanki, obetnij paznokcie jako zmiękczone; Nasmaruj 5% jodem przez noc.

Spróbuj kąpieli stóp z infuzją korzenia o grubych liściach

1-2 łyżki stołowe posiekaj korzeń w termosie 300,0 ml wrzącej wody przez noc, rano napij do miski z gorącą wodą. Przygotuj gorącą kąpiel stóp z sodą.

W tempie 7-10 kąpieli.

3. Aby zwalczyć zaparcia rano, zjedz 1 łyżeczkę. grochowa mąka i wypić szklankę ciepłej wody; W ciągu dnia jedz startą rzodkiewkę lub buraki z olejem słonecznikowym, persimmon, feijoa, owoce morza, zieloną grykę, dodaj pietruszkę koperkową, kminek. Myślę, że głównym powodem są zaparcia.

3.1. Regularne rurki i masaż brzucha również będą dla Ciebie wyjściem.

Jeśli nie pijesz tyroksyny, powinieneś powtórzyć TSH, T4 cb, całkowity b3 i przeciwciała przeciwko TPO - 3 miesiące po ostatnim pobraniu krwi.