Forum Diesel

Tata miał operację usunięcia guza w odbycie 1 miesiąc temu. miesiąc później powiedzieli chemię. ale po operacji jelita nie działają tak, jak powinny. przeszły testy dzisiaj. wszystko jest normalne, z wyjątkiem ROE, wynosi 40: (.
moje serce pęka z powodu decyzji o podjęciu. Tata odmawia chemii, mówi, że ludzie nie żyją długo po tym. i mam podwójne przeczucie. Obawiam się, że bez niej nie będzie długo i że po niej z taką postawą, jak u taty, nic się nie poprawi, tylko po to, by cierpieć na skutki uboczne.

który wziął chemię, jak to się stało później.

Czego oczekiwać po pierwszej procedurze?

Członek od: 09 sierpnia 2005 Wiadomości: 21

Czego oczekiwać po pierwszej procedurze?

Apeluję do tego, który zdał chemię, wiem, że prawie wszystkie są.
Powiedz mi, jakie są negatywne objawy, których można się spodziewać w pierwszej kolejności i kiedy. Jak zdjąć walkę, czy to wszystko indywidualnie? Zależy od narkotyków?

Rejestracja: 26.11.2004 Wiadomości: 23

Cześć
Moja matka otrzymała „Navoban”, aby zmniejszyć nudności. Ten lek 3-4 lata temu uznano za bardzo dobry. Być może teraz jest coś bardziej skutecznego. Był też Latran, ale myślę, że było gorzej. Konieczne jest sprawdzenie w Internecie, jakie leki znajdują się w sekcji „leki onkologiczne”. Zasadniczo, gdy lekarz przepisuje jakiś schemat chemioterapii, musi wyjaśnić, co robić i czego się spodziewać, musi także przepisać leki przeciwwymiotne. I postępuj zgodnie ze wskaźnikami krwi! Niski poziom leukocytów po chemioterapii jest przeciwwskazaniem do następnego kursu chemii. Konieczne jest „podniesienie” poziomu leukocytów, aby można było kontynuować leczenie.
Pozdrawiam
Tamara.

Członek od: 09 sierpnia 2005 Wiadomości: 21

Wiadomość od% 1 $ s napisała:

Członek od: 15 listopada 2005 Wiadomości: 223

Na przykład objawy nudności pojawiły się najsilniej trzeciego dnia po podaniu. Zofran był stosowany jako lek przeciwwymiotny (dożylnie, jak również w tabletkach, ale starałem się nie przyzwyczaić do tabletek).
Temperatura po wstrzyknięciu i bóle głowy złagodziły paracetomol.

Rejestracja: 26.11.2004 Wiadomości: 23

Droga, Ljubawa!
Twoje pytania nie są głupie.
Dzielę się moim doświadczeniem, niestety nie jestem lekarzem. Tak, niestety.
Leukocyty muszą zwiększyć leki, mają dużo. Konieczne jest, aby ponownie zobaczyć informacje, po prostu zapomniałem nazwy. Jutro postaram się dowiedzieć, ponieważ Przepraszam, biegnę teraz do domu, jestem w pracy. Spośród produktów polecono nam czarny kawior. Naprawdę nie rozumiałem, czy to ma sens, plus: jest bardzo droga.
Leukocyty zmniejszają się stopniowo. I jest to konieczne, jeśli masz 21-dniową przerwę między kursami chemii, tak aby następnego kursu (leukocyty) były normalne, co najmniej 3 (trzy).
„Navoban” nie jesteś nakłuty? Ponownie, nie wiem, jaki schemat chemiczny został ci przepisany przez lekarza. „Navoban” bardzo pomógł mojej mamie.
Pozdrawiam
Tamara.

Członek od: 8 grudnia 2005 Wiadomości: 230

miłość
aby zwiększyć ilość białych krwinek w wywarze z jęczmienia.. szukasz tu wywaru jęczmiennego.. dziewczęta poradziły, a wielu tutaj sprawdzało tę metodę na sobie

Rejestracja: 26.11.2004 Wiadomości: 23

Lubawa, znowu dobry wieczór!
To właśnie znalazłem tak daleko od leków, które można stosować do zwalczania leukopenii (zmniejszenie liczby leukocytów we krwi).
To jest:
1. „Polydane”
2. „Leucogen”
3. Leukoworyna
4. „Derinat” - normalizuje liczbę leukocytów, płytek krwi, działa przeciwnowotworowo.
5. „Galavit” - w połączeniu z chemioterapią jako immunomodulatorem.
Konieczne jest również, aby chronić serce, jeśli istnieją dowody. Na przykład, aby zmniejszyć kardiotoksyczność chemioterapii, można zastosować Cardioxan. Ale on jest drogi.
Wątroba również wymaga ochrony. Być może użycie „Heptral”.
Jeśli tego potrzebujesz, napisz do mnie na „ICQ”, dam ci bez pieniędzy.
Ale znowu, powtarzam, wszystko musi zostać rozwiązane z twoim lekarzem, jakie leki należy stosować, aby zmniejszyć toksyczność chemioterapii: kardiotoksyczność, hematoksyczność.
Przepraszamy, jeśli są błędy.
Pośpiesz się (prace domowe - gotuj zupę na jutro).

Członek od: 17 marca 2005 Wiadomości: 419

Dodano po 11 minutach 14 sekund
Tutaj znalazłem:
http://www.oncoforum.ru/showthread.p. 3774 # post13774 post 87 lub 78.

Rejestracja: 26.11.2004 Wiadomości: 23

Kochaj, cześć!
„Navoban”, o którym pisałem, jest dobrym lekiem i bardzo pomagał mamie w trakcie chemioterapii. Chemioterapia była w systemie „FAC” - 6 kursów.
Adnotacja „Navobana”:
Nazwa łacińska: Navoban.
Grupa farmakologiczna: lek przeciwwymiotny. Klasyfikacja nosologiczna (ICD-10): R11 Nudności i wymioty
Aktywny składnik (INN) Tropisetron (Tropisetron)
Zastosowanie: nudności i wymioty podczas terapii przeciwnowotworowej (profilaktyka) oraz w okresie pooperacyjnym (zapobieganie i leczenie).
Dawkowanie i podawanie: W celu zapobiegania nudnościom i wymiotom podczas chemioterapii guzów: kursy 6 dni. Dzienna dawka dla dorosłych - 6 mg; pierwszego dnia (krótko przed rozpoczęciem chemioterapii) w / w kroplówce lub strumieniu, powoli; w ciągu następnych 5 dni, doustnie, 5 mg (1 kapsułka) 1 godzinę przed śniadaniem, popijając wodą.

Lubawa, powinieneś omówić wszystkie swoje pytania bezpośrednio ze swoim lekarzem. W szczególności o możliwych nieprzyjemnych skutkach chemioterapii. Oczywiście musisz dostosować się do pozytywnego wyniku leczenia! Ale musisz także wiedzieć, że chemioterapia nie jest szklanką wody do picia. Mogą wystąpić nieprzyjemne chwile, objawy, które musisz znać i wiedzieć, jak je wyeliminować! Chemioterapia wpływa na całe ciało, a nie tylko na komórki nowotworowe, dlatego ważne organy powinny być chronione tak bardzo, jak to możliwe: wątroba, nerki i serce. Każda osoba może mieć wszystko na różne sposoby, chociaż istnieją statystyki, istnieją pewne ogólne zasady, ogólne zalecenia. Zawsze należy mieć wszystko pod kontrolą, wykonywać badania krwi: ogólne i biochemiczne.
Pozdrawiam
Tamara.

Chemioterapia. Moje obawy są uzasadnione, a co nie.

Kiedy powiedziano mi, że muszę przejść kurs chemii adiuwantowej, nie tylko nie mogłem zrozumieć słowa „adiuwant”, ale także nie mogłem go wypowiedzieć, ale słowo „chemioterapia” pogrążyło mnie w takim przygnębieniu, że byłem gotów iść i żuć Amanitę, po prostu nie tam

Umieścili mnie na oddziale z przebiegłością, zaskoczyli mnie i wykorzystali moje zamieszanie. Poszedłem na konsultację i od razu poszedłem do szpitala. Naprawdę starałem się uciec - po pomyślnym znalezieniu nikogo w dziale (ktokolwiek nie patrzy, nie znajduje go) - ani główna pielęgniarka, ani lekarz nie zacząłem radośnie iść w kierunku wyjścia. Nie wiedziałem wtedy tajnych ścieżek przez krzaki i podwórka, więc zostałem złapany przez lekarza z kliniki, wzięty przez ramię i zabrany z powrotem do kliniki. Szybko znalazł wszystkich, dali mi łóżko, pokazali mi oddział i przedstawili mnie mojemu lekarzowi. Cóż, tutaj zdecydowałem, że teraz zdecydowanie mogę wrócić do domu, ale usłyszałem „Idź i idź na oddział!” - „Jak. Nie jestem gotowy!” - „Tak, nigdy nie będziesz gotowy” - proroctwo wypowiedziane przez doktorów dohtur i on miał całkowitą rację - wszystkie sześć razy, kiedy nadszedł czas, aby przejść pod kroplówką, absolutnie nie byłem gotowy. Gdyby nie nasz nieszczelny budżet państwa, z powodu którego nigdy nie ma leków, nawet jeśli są przeznaczone dla pacjentów z rakiem, od razu by mnie kapało - nie mam co do tego wątpliwości. Ale ponieważ był to tylko miesiąc w maju, budżet państwa był nadal dyskutowany, podczas gdy onkologia czekała - zawsze mogą czekać, są przyzwyczajeni.

Ale miałem pierwszą szczegółową rozmowę na temat tego, czym jest adiuwant, chemioterapia, co zrobię ze mną, jakie leki, jak to się dzieje, co może być, co się dzieje, co nie jest, i wydawało mi się, że nie zgadzam się z czymś ukryj coś przed mną. Według lekarza, wszystko to nie jest trudne, jest tolerowane w dużej części i nie warto w ogóle parować, że wszystko będzie dobrze. Ja z głupcem wierzyłem w to wszystko i. tak się stało. Oto siła sugestii! W zeszłym tygodniu tylko on wyznał, że w rzeczywistości mocno wątpił, że opanuję to wszystko, ale dzięki Bogu, że był ze stoickim milczeniem przez pięć miesięcy i nadal się uśmiechał i obiecał wszystko, aby obniżyć dawkę, ale byłem trzymany i prowadzony jak głupiec, uczciwy słowo.

Więc czego tak się początkowo obawiałem i dlaczego tak bardzo chciałem uciec.. Z filmów i książek wynikało wrażenie, że było to coś strasznego, a potem ludzie nie byli już tylko lokatorami, a więc byli pełni gonerów. Myślałem też, że to była straszna procedura i zwymiotowałem i oczerniłem się przez pół roku i byłbym całkowicie ubezwłasnowolniony i nie byłbym w stanie służyć samemu.
Kogo to obchodzi, opisano tutaj, czym jest i z czym jest spożywane.

Miałem schemat FAC - „czerwona chemia”: jeden kroplomierz, a następnie 21 dzień przerwy, analiza, jeśli wszystko jest w porządku - następny i tak 6 razy.

Obawiałem się, że będzie to złe podczas wkraplacza - nie było, ponieważ pierwszą rzeczą, jaką zrobiłem, było otrzymanie butelki premedykacji różnymi lekami przeciwwymiotnymi i przeciwalergicznymi - po tym, jak było spokojnie. Pewnego razu poczułem się chory z premedykacji - tak było - ale moim zdaniem tego dnia moi współlokatorzy powiedzieli mi o „chorej głowie”, a ondacetron był ukraiński, tym bardziej nie eksperymentowałem z nim.

Bałam się, że zaraz po kroplomierzu będzie źle - nie, nie było, szybko wstałam, wsiadłam do samochodu i pojechałam do domu. Po upewnieniu się, że wszystko będzie dobrze po pierwszym, pojechałem do pozostałych pięciu kursów za kierownicą.

Bałam się, że będę chora i wymiotuje dużo i stale - pierwsze trzy dni były mdłościami, ale wymioty były tylko pierwszego dnia, a potem nie we wszystkich kursach. Przed trzecim uratowała się pigułkami, a następnie przeszła na zastrzyki. Uzależnienie od ondasetronu było, ale nawet po szóstej, przez trzy dni, był kłuł 4 razy trzy razy dziennie, a potem zrobiła to sama.

Bałam się, że cały czas będzie źle. To było złe przez trzy dni, potem była słabość aż do tygodnia, ale do szóstego dnia było już całkiem znośne. Dwa tygodnie właśnie minęły w trybie relaksu.

Bałam się, że będzie bardzo źle. To było, ale jakoś nie tak już „horror-horror”. tylko zatrucie zatruciem i tymi samymi lekami, aby go usunąć.

Bałam się, że nie mogę sobie służyć. Cóż, pierwsze kilka dni przyszło mi pomóc, więc nie bałam się i nie byłam nudna - ale nie przez cały czas i nie było długo.

Bałam się, że nie mogę pracować. Nie chciałem pracować. Mogło, ale w pracy było zamieszanie, zamieszanie i wahanie, na ulicy było gorąco, wszystko było w porządku i zorganizowałem sobie wakacje. Nikt nie umarł beze mnie. Ponadto lekarz wyjaśnił mi, że po chemii za dwa tygodnie wskaźniki krwi i odporności nie spadają, aw biurach znajdują się klimatyzatory, suche powietrze, ludzie z wirusami i łatwo jest wybaczyć. A tak przy okazji, raz w tygodniu wychodziłem, robiłem i chorowałem pod wpływem odżywki - szybko byłem traktowany i nie ryzykowałem.

Bałam się, że to bardzo długo. Kiedy doszedłem do pierwszej, była matka z córką - miała szóstą, a ja powiedziałem, jak zazdroszczę, i wciąż mam tak długo. A potem powiedzieli: „Nie zauważysz, jak upłynie czas, kroplomierz, a potem opuścisz tydzień, a potem będzie działał szybko przez kilka tygodni - wykonujesz swoją pracę, a następnie poddajesz się testom i na następny” - poszedł jeden za drugim. Przez tydzień, podczas gdy niektóre rzeczy się cofały, wtedy robili to, potem testy.

Bałam się, że włosy natychmiast wypadną. Nie, ogoliłam głowę po drugiej - pierwsze dwie miałam krótką fryzurę. Zaczęli wypaść piętnastego dnia, ale nadal tam byli - wtedy po prostu byli zmęczeni wszędzie mając włosy.

Bałam się, że lek dostanie się pod skórę poza żyłę i nastąpi martwica. Straszne. Był. W tym miejscu było zapalenie, wciąż boli, goi się, ale powoli, ale nie tak bardzo, że to „horror-horror”

Bałem się. schudnąć Straciłem dwa kg. Tak, przy początkowej wadze 47, waga 45 jest już zauważalna, ale nadrobię zaległości.

Obawiałem się, że po chemii krew nie wyzdrowieje i do szóstego będę ciężko oddychać (lekarz też się bał). Został przywrócony wszystkie sześć razy, a wynik przyszedł do promieniowania ze wskaźnikami w normalnym zakresie.

Obawiałem się, że za każdym razem będzie gorzej, a efekt będzie kumulacyjny. Nie było. Szósty był prawie taki sam jak pierwszy, a pierwszy był najłatwiejszy i mniejszy.

Bałam się, że trzeba będzie spędzić noc w dziale. Pozwól, aby po raz pierwszy wrócił do domu i nie zaoferował, że tam pozostaniesz.

Bałam się, że będzie to bardzo drogie. Drogie, ale podnieś.

Bałem się. Trudno jest opisać ten strach, ale był on bardzo silny, że nikt nie wziąłby pod uwagę tego, czy byłem zły, czy nie, że wyznaczyli, co było konieczne, a następnie zrobili to, co chcieli. Rozmawiali ze mną przez długi czas przed spotkaniem, dowiedzieli się wszystkich niuansów, jak reaguję na narkotyki, zaczekałem, aż moje dni zakończą się krytycznie, nikt mnie nie zawiózł, nie przeprowadziłem próby w zmniejszonej dawce, potem spadłem w pełni, ostrzegałem o wszystkich możliwych konsekwencjach, z każdą sekundą Musiałem zadzwonić i skonsultować się, niż robić zdjęcia, natychmiast zwolniono leki pomocnicze. Kiedy nie miałem czasu na powrót do zdrowia, zaczekałem, aż ciało się dogoni. Dowiedziałem się, że wiele przepisywanych leków nie stymuluje produkcji leukocytów, ale prowokuje uwalnianie leukocytów do krwi z rezerw organizmu - w ten sposób badanie krwi jest „sfałszowane”, a ciało jest wyczerpane.

Obawiałem się zapalenia jamy ustnej, zapalenia skóry i zabić wątrobę, ponieważ jestem bardzo uczulony, od dzieciństwa mam przewlekłe zapalenie jamy ustnej, a wątrobę po zapaleniu wątroby i zapalenie pęcherzyka żółciowego. Ale tak nie było.

Obawiałem się, że od razu nastąpi sztuczna menopauza, a przed szóstą miałem miesiączki.

Bałam się, że konieczne będzie nakłucie zastrzyków, ale nie mam nikogo, kto by to zrobił. Nauczyłem się kłuć.

Obawiałem się, że żyły nie będą wystarczające, ponieważ są bardzo cienkie, jak sądzę, i że włożą szczotkę. Problemy z żyłami były kiedyś, nie tak cienkie, i nie dotarliśmy do nadgarstków, ale nie zaszkodziło to w nadgarstkach i trochę wyżej.

Było coś jeszcze, ale nie pamiętała. Ponieważ wszystko jest szybko zapomniane. Nie wiedziałam, nie bałam się, ale stało się - moja pamięć się pogorszyła, żyły były kruche, neuropatia, ale jakoś wszystko się zmniejsza. Dodatkowo miałem przyjemne bonusy - skóra stawała się coraz lepsza, a moje nieustanne podrażnienia i łuski mijały, moje paznokcie zaczęły szybko rosnąć i stawały się mocne, których nie miały przez długi czas, podczas gdy były menstruacyjne - były regularne i bezbolesne - wcześniej były bardzo problematyczne. W tym czasie spałem dobrze i stałem się spokojny i spokojny.

Białe recenzje chemii onkologicznej

Większość nowotworów, które można wyleczyć, to rzadki gatunek tej choroby: nowotwory dziecięce, białaczka, chłoniak i nowotwory jąder. Rola chemioterapii w leczeniu większości chorych na raka jest niestety niewielka. Efekt terapeutyczny chemioterapii objawia się u jednego z czterech pacjentów z rakiem. W przypadkach powszechnego procesu nowotworowego, jeśli nie jest możliwe zwiększenie współczynnika przeżycia, u poszczególnych pacjentów stosujących chemioterapię można osiągnąć jedynie złagodzenie objawów choroby.

Współczesna onkologia znajduje się w najgłębszym kryzysie. Chemioterapia jest główną metodą leczenia w onkologii, a dla guzów często jest to jedyna możliwa. Ukrycie minimalnej skuteczności klinicznej terapii toksycznej w celu ratowania pacjentów z rakiem nie jest już możliwe. Trzech znanych australijskich profesorów onkologów (Graham W. Morgan, profesor, oddział radiologii onkologicznej, North Sydney Cancer Center, Robin Ward, profesor, kierownik programu ds. Raka dorosłych w Lowe Cancer Research Center, dyrektor naukowy United Cancer Research) opublikował w czasopiśmie Clinical Oncology wyniki swoich badań, w oparciu o analizę oficjalnych dokumentów leczenia dorosłych pacjentów z rakiem w Australia (72964 osoby) oraz w Stanach Zjednoczonych Ameryki (154971 osób), którzy otrzymali chemioterapię.

Stwierdzono, że ogólny wkład terapeutycznej i wspomagającej cytotoksycznej chemioterapii w 5-letnim przeżyciu dorosłych pacjentów z rakiem wynosił 2,3% w Australii i 2,1% w Stanach Zjednoczonych. Autorzy stawiają pytanie, jak to możliwe, że chemioterapia, która jest tak mało skuteczna dla przeżycia pacjentów, może być połączona ze wzrostem kosztów i skuteczną sprzedażą leków chemioterapeutycznych wartych setki miliardów dolarów?
Skuteczność chemioterapii w 5-letnim okresie przeżycia zmierza do zera w przypadku raka trzustki, jajnika, pęcherza moczowego, prostaty, nerki, żołądka, a także mięsaka tkanek miękkich, czerniaka, guzów mózgu, szpiczaka mnogiego

Czy możliwe jest alternatywne leczenie raka?

Często słyszysz o alternatywnych metodach leczenia raka. Zazwyczaj fraza ta jest osadzona w znaczeniu, że są to najbardziej różnorodne metody leczenia, często całkowicie nieodpowiednie, których skuteczność i bezpieczeństwo nie zostały udowodnione metodą naukową. Cóż, wydaje się, że takie leczenie z regionu jest w najlepszym razie fantazją i można to położyć. Niestety, przy powszechnych nowotworach złośliwych nie ma skutecznych, bezpiecznych lub bezbolesnych lub sprawdzonych sposobów na ratowanie pacjentów z rakiem. Co mogą zaoferować onkolodzy w takiej sytuacji? Przypisz chemioterapię opóźniającą nowotwór. Nieco później leczenie paliatywne w hospicjum, ułatwiające i rozciągające proces umierania z czasem.

Amerykański onkolog I. Emanuel, profesor z University of Pennsylvania, uważa, że ​​rzeczywista skuteczność eksperymentalnego leczenia nowotworów złośliwych waha się od 11 do 27% (średnia skuteczność wynosi 22%). Stwierdzono, że pacjenci w ostatnim stadium choroby powinni mieć większy dostęp do informacji o eksperymentalnych programach leczenia, a zatem oni i ich krewni powinni mieć prawo wiedzieć, jakie są ich rzeczywiste szanse, przy określonej strategii leczenia. Dlatego alternatywne leczenie raka jest dopuszczalne tylko na etapie uogólnienia nowotworu złośliwego, gdy znane standardowe metody i w praktyce, i teoretycznie, nie mogą już być skuteczne. A jeśli zaczniemy od znaczenia słowa „alternatywa”, jako konieczność wyboru jednej z dwóch lub więcej wzajemnie wykluczających się możliwości, to wybór alternatywnego sposobu walki o życie powinien być tylko w przypadku zagłady pacjenta i braku prawdopodobieństwa zbawienia za pomocą standardowych metod leczenia raka.

W Rosji wprowadzono błędny pomysł alternatywnego leczenia raka. Na przykład w podręczniku onkologii dla studentów medycyny epigraf dla alternatywnych metod leczenia jest wybrany prawidłowo. „Zawsze dawaj pacjentowi nadzieję” - napisał A. Pare. Ale dalej, w formie przykładów, przedstawiono urinoterapię, chrząstkę rekina „entuzjastycznego gruzińskiego badacza”, apiterapię, japoński grzyb itp. Oznacza to, że alternatywę przypisywano „wynalazkom”, które nie miały zadowalającego uzasadnienia naukowego i oczywiście nie były w stanie powstrzymać złośliwego wzrostu i nie napisano ani słowa o przełomowych biotechnologiach na styku różnych nauk.

Białe recenzje chemii onkologicznej

Doradzanie zawsze jest bardzo trudne.
Moja siostra ma czerniaka w stadium 4 z MTS w głowie i wątrobie i nerkach. Wzrost był bardzo silny. MTS wzrosło w ciągu miesiąca o 2 razy. W Instytucie Oncoinstytucjonalnym odmówiono nam nawet leczenia; nie widział sensu (tylko skrócenie życia).
Chemia, nadal zaczęliśmy robić (w miejskiej aptece), plus przyjmowanie złych, sok z buraków z marchewką, nalewki z akonitu, zioła, nalewki różnych ziół, wegetariańskie jedzenie itp. Miesiąc później wzrost zatrzymał się.
Teraz pracujemy nad ich zniszczeniem.

Co lepsze, nikt nie wie.
Rozpoczęcie chemii prawdopodobnie ma sens. Ale to tylko moja subiektywna opinia. Chociaż początkowo ja też byłem przeciwny chemii i wierzyłem, że pogorszy tylko stan swojej siostry. Ale z nadwyżką MTS potrzebuje szybkich radykalnych metod, aby zyskać na czasie.

Aby utrzymać czynność wątroby
Zbieranie ziół pomoże w powiększeniu wątroby z powodu spożycia dużych ilości chemikaliów lub złego odżywiania. Pomoże pacjentom z rakiem przenosić obciążenie podczas leczenia truciznami, podczas i po chemioterapii, radioterapii
SKŁAD: korzenie ziół i cykorii, ziele Hypericum, werbena, krwawnik pospolity, piołun, glistnik, melisa, igły thuya, kwiaty nieśmiertelnika, nagietek, owoce kopru, liść orzecha włoskiego, mięta, brzoza

„Monastyczna (antyrakowa)” kolekcja
Specjalnie dobrana kompozycja ziół ma działanie rozdzielające o ogólnej orientacji, zapobiega podziałowi atypowych komórek nowotworowych. Kolekcja obejmuje środki przeciwnowotworowe, przeciw toksyczne, żółciopędne, immunomodulujące, przeciwutleniacze, zioła tonizujące.
SKŁAD: liść szałwii, pokrzywa, mącznica lekarska, dzika róża, kwiaty nieśmiertelnika, lipa, rumianek, trawa sukcesji, piołun, krwawnik pospolity, koniczyna słodka, serdecznik pospolity, suszona kukurydza, kora kruszyny, pąki brzozy

Szczegółowy skład „Monastic collection” Ojciec George

1. Pokrzywa.
Oczyszcza organizm z toksyn, aktywuje tworzenie krwi, zwiększa poziom hemoglobiny, stymuluje ogólny metabolizm, działa przeciwzapalnie.
2. Szałwia.
Jest antybiotykiem roślinnym, zawiera dużą liczbę użytecznych pierwiastków śladowych (chrom, cynk, mangan, nikiel, magnez itp.). Normalizuje przewód pokarmowy, poprawia czynność serca, wzmacnia naczynia krwionośne.
3. Nieśmiertelni.
Ma silne działanie żółciopędne, stymuluje funkcjonowanie hepatocytów, obniża poziom cholesterolu we krwi, wygładza hepatotoksyczność nowotworów i chemioterapię.
4. Dzika róża.
Zwiększa odporność i odporność na choroby. Posiada unikalną kombinację witamin, flawonoidów, cytryny, kwasów jabłkowych, pierwiastków śladowych niezbędnych dla organizmu.
5. Obróć.
Ma pozytywny wpływ na procesy tworzenia krwi, krzepnięcia, hamuje wzrost guzów, stymuluje aktywność nadnerczy.
6.Floknyanka.
Zawiera dużą ilość przeciwutleniaczy i flawonoidów, przeciwstawiając się rozwojowi zmutowanych komórek, hamuje rozwój nowotworów złośliwych.
7. Krwawnik pospolity.
Charakteryzuje się silnym działaniem przeciwzapalnym, wzmacnia procesy żółciopędne, wywołuje efekt regenerujący.
8. Piołun.
Wzmacnia działanie nieśmiertelnika, ma korzystny wpływ na pracę żołądka, ma silne działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwbólowe.
9. Tymianek
Charakteryzuje się silnymi właściwościami antyseptycznymi, zmniejsza stan zapalny, hamuje rozwój guza, zawiera wiele przydatnych substancji niezbędnych do leczenia onkologii.
10. Pąki brzozy.
Hamuje reprodukcję komórek nowotworowych, zwiększa ogólną odporność organizmu guza. Skład nerek obejmuje: nikiel, glin, bor, mangan, niezbędne dla wyczerpanego ciała.
11. Kushina.
Zawiera dużą ilość jodu, ma korzystny wpływ na syntezę hormonów tarczycy, poprawia wchłanianie wapnia i fosforu oraz przyczynia się do skutecznej odnowy komórek osocza krwi.
12. Kwiaty lipy.
Głównym użytecznym pierwiastkiem wapna jest miedź, wchodzi w skład procesów tworzenia krwi, wytwarzania hormonów przysadki i insuliny. Poprawia metabolizm komórkowy.
13. Przytulić bagno.
Hamuje wzrost guzów, przywraca skompensowane krążenie krwi, zmniejsza ciśnienie, pomaga radzić sobie ze słabością, pomaga budować komórki nerkowe.
14. Motherwort.
Zmniejsza bolesne objawy kolki nerkowej, działa uspokajająco na centralny układ nerwowy, obniża ciśnienie krwi, hamuje wzrost guza
15. Rumianek.
Wzmacnia układ odpornościowy, pomaga w reakcjach alergicznych, hamuje rozwój raka, zawiera dużą liczbę przydatnych pierwiastków śladowych
16. Suszony kwiat (łapa kota).
Zapobiega skurczom naczyń krwionośnych i mięśni jelit, hamuje wzrost szkodliwych mikroorganizmów i komórek nowotworowych, ma pozytywny wpływ na układ sercowy i przewód pokarmowy.

Jeśli nie znajdziesz suszonych kwiatów, możesz zastąpić kwiaty Caledula lub dziurawiec.

Proporcje, jak ugotować rosół i wziąć, możesz przeczytać tutaj -

Sytuacja jest poważna. Jeśli weźmiesz go chemicznie --- idź. Konieczne było kontynuowanie leczenia natychmiast po operacji. Wszystko, co możesz przeżyć i sobie poradzić. Diabeł nie jest taki straszny, jak jest malowany. Czy jesteś w Petersburgu? Gdzie się leczysz?

Tak, zrozumiałem już, że należy natychmiast chemizować, ale chciałem tego uniknąć. Obserwuję się równolegle w instytucie badawczym Petrova i będę traktowany przez oms w ośrodku onkologicznym na piasku.

Goldanias nie ćwiczył?

Nie, chciałem zacząć pościć od Breisu lub terapii dla Gersona, ale w tej chwili ani lekarze, ani krewni mnie nie zrozumieją.

Białe recenzje chemii onkologicznej

Oto kilka tematów do zwalczania leukopenii, niedokrwistości, małopłytkowości.
W tych tematach możesz także dodać swoje doświadczenie.

Ogólnie rzecz biorąc, chcę również zaprosić Cię do rozpoczęcia swojego pamiętnika i robienia notatek w miarę, jak idzie Twój nastrój / pragnienie / itd. - o leczeniu io wszystkim, co chcesz.

RAPORT Z HEPTRALU:
W kwietniu 2014 r. Liczba moich wątroby wynosiła: ALT = 221,5 AST = 247
Zapalenie wątroby rozpoznano w wyniku chemioterapii.
Poszedłem do dobrego hepatologa. Lekarz zalecił mi Heptrall zgodnie ze standardowym schematem, zgodnie z zaleceniami dla leku. Powiedziałem, że nie mogę dotknąć moich żył, które były wystarczająco dotknięte chemią, ze względu na regularne krople Heptral. Następnie przepisała niestandardowy schemat Heptrala - 1200 mg raz na trzy tygodnie. (Dawka konia). Tego dnia, kiedy mam już kroplomierz. Plus Ursosan - trzy kapsułki rano i wieczorem.

Teraz mam ALT = 22 AST = 56
To jest wynik! Z ciągłą chemioterapią z Xeloda plus Avastin!
Przez półtora roku wskaźniki powoli spadały i spadały o 5-10 razy.

Z poważaniem, Alexis.

„Za to, co kupiłem, za to, co sprzedam”: hepatolog powiedział mi, że Heptral w tabletkach nie jest skuteczny. Gorzej „strawione”. Musi kapać.
Istnieje źródło informacji uważane za niewłaściwą formę, do której można się odnieść - Wikipedia. Ale on (lub ona) odnosi się z kolei do książki Curly Yu.A., Morozov S.V. Hepatoprotektory: racjonalne aspekty zastosowania: badania. podręcznik dla lekarzy. - Moskwa: Forte Print, 2012. Tak więc Wikipedia (w odniesieniu do książki) donosi: „Należy zauważyć, że lek ma znacznie wyższą biodostępność po podaniu pozajelitowym: jest bliski 100%, podczas gdy biodostępność tego leku przy przyjmowaniu tabletek jest tylko 5% przyjętej dawki ”

Wszystko, co musisz wiedzieć o chemioterapii - metody, leki, komplikacje

Chemioterapia jest jedną z głównych metod leczenia złośliwej onkopatologii i obejmuje stosowanie specjalnych leków przeciwnowotworowych, które niszczą lub niszczą złośliwe struktury komórkowe.

Wielu słyszało o chemioterapii, prawie każdy wie, że tej metodzie przeciwnowotworowej towarzyszy wiele niepożądanych reakcji i zaburzeń w organizmie. Wielu, obawiając się takich konsekwencji, odmawia takiego leczenia, co wcale nie jest poprawne, ponieważ onkologii nie zawsze można wyleczyć chirurgicznie lub radiacyjnie.

Kiedy przepisuje się chemioterapię?

Daleko od wszystkich złośliwych onkopatologii leczy się lekami chemioterapeutycznymi.

Wskazania do leczenia chemioterapią są następujące:

  1. Nowotwory nowotworowe, których remisję można osiągnąć tylko przez chemioterapię. Dotyczy to białaczki, rak kosmówki, hemoblastozy lub mięśniakomięsaka prążkowanego itd.;
  2. Konieczność zmniejszenia guza w celu osiągnięcia jego zdolności do późniejszego usunięcia;
  3. Aby zapobiec rozprzestrzenianiu się przerzutów;
  4. Jako dodatkowa metoda terapeutyczna na promieniowanie lub leczenie chirurgiczne.

Przeciwwskazania

Onkolog, po dokładnym zbadaniu pacjenta, stwierdza skuteczność chemioterapii lub stwierdza, że ​​takie leczenie jest przeciwwskazane. Jaki może być zakaz chemioterapii?

  • Rozpowszechnianie przerzutów do struktur mózgowych;
  • Nadmierna zawartość bilirubiny;
  • Przerzuty do wątroby;
  • Kacheksja;
  • Upojenie organiczne.

Ogólnie rzecz biorąc, przeciwwskazania zależą od cech pacjenta i jego ciała, lokalizacji nowotworu, obecności przerzutów, etapu procesu nowotworowego itp.

Odmiany chemioterapii w onkologii przez pacjentów są konwencjonalnie podzielone według koloru. Chemioterapia w kolorze czerwonym, niebieskim, żółtym i białym, w zależności od koloru podawanego leku.

  1. Czerwona chemioterapia jest uważana za najpotężniejsze i toksyczne leczenie struktur organicznych, w których stosuje się leki z grupy antyacyliny, takie jak doksorubicyna, idarubicyna lub epirubicyna. Po takim leczeniu obserwuje się neutropenię, co prowadzi do zmniejszenia odporności i ochrony przeciwinfekcyjnej.
  2. Niebieska chemioterapia prowadzona jest z mitoksantronem, mitomycyną itp.
  3. Żółta chemioterapia jest wykonywana z żółtymi lekami. Ten schemat obejmuje leki przeciwnowotworowe, takie jak fluorouracyl, metotreksat lub cyklofosfamid.
  4. W schemacie chemioterapii białej obejmują leki takie jak Taxol lub Takosel.

Zdjęcia z przebiegu chemioterapii

Zazwyczaj chemioterapia przeciwnowotworowa jest wykonywana przy użyciu kilku rodzajów leków, tj. Ma charakter polichemoterapii.

Neoadjuwant

Neoadjuwantowa (lub przedoperacyjna) chemioterapia jest przepisywana pacjentom przed radykalnym chirurgicznym usunięciem formacji. T

Takie leczenie chemioterapią ma na celu zahamowanie agresji i wzrostu pierwotnej zmiany nowotworowej. Ponadto technika ta zmniejsza ryzyko rozwoju przerzutów.

Adiuwant

Ten rodzaj chemioterapii jest wykonywany po leczeniu chirurgicznym.

W rzeczywistości chemioterapia uzupełniająca jest środkiem zapobiegawczym, który zapobiega dalszemu rozwojowi procesu nowotworowego. Ten rodzaj leczenia stosuje się do wszystkich rodzajów raka.

Chemioterapia uzupełniająca jest uzupełnieniem głównego leczenia. Jego celem jest wyeliminowanie możliwych ukrytych lub mikroprzerzutów, które nie zawsze są wykrywane przez nowoczesne metody diagnostyczne.

Indukcja

Ten rodzaj chemioterapii nazywany jest również leczniczym. Chemioterapia indukcyjna jest zalecana w przypadkach klinicznych, w których tworzenie się nowotworu jest wysoce wrażliwe lub umiarkowanie wrażliwe na leki przeciwnowotworowe, a także gdy istnieją przeciwwskazania do chirurgicznego leczenia onkologii.

Zalecana jest chemioterapia indukcyjna:

  • W celu leczenia takich procesów nowotworowych, jak chłoniaki i białaczki, formacje trofoblastyczne i guzy zarodkowe jądra;
  • Jako leczenie paliatywne konieczne jest przedłużenie życia pacjenta chorego na raka poprzez poprawę jego jakości i zmniejszenie objawów raka (złagodzenie bólu, duszności itp.).

Cel

Celowana chemioterapia jest dziś jedną z najnowocześniejszych i szybko rozwijających się metod leczenia patologii nowotworowych.

Z pomocą specjalnych leków przeciwnowotworowych wpływa na genetyczne zaburzenia genetyczne.

Stosowanie leków celowanych może znacznie spowolnić wzrost lub wywołać samozniszczenie komórki. Przed zastosowaniem leków celowanych konieczne jest wstępne badanie genetyczne i immunohistochemiczne.

Hyperthermic

Hipertermiczna lub gorąca chemioterapia jest metodą terapeutyczną dla złożonych efektów na komórki nowotworowe, w tym wysokie temperatury i leki przeciwnowotworowe.

Taka terapia jest najbardziej skuteczna przeciwko dużym guzom i przerzutom nieorganicznym.

Dzięki chemioterapii hipertermicznej możliwe jest pozbycie się pacjenta z nowotworem guza 1-2 milimetrowego przez wystawienie go na działanie temperatury 41 ° C.

Platyna

Chemioterapia platyna polega na stosowaniu leków przeciwnowotworowych opartych na platynie - Cisplatynie, Fenantlatlinie itp. Taka chemioterapia jest zalecana w przypadkach, gdy inne metody są bezużyteczne.

Zwykle leczenie przeciwnowotworowe platyny jest wskazane w przypadku raka jajników i jąder, pęcherza i płuc.

Wśród zwykłych ludzi panuje powszechna opinia, że ​​jeśli przepisano chemioterapię platynową, obraz choroby jest dość zły. Tak nie jest. Tylko leki platynowe mogą działać tam, gdzie inne leki przeciwnowotworowe są bezsilne.

Ponadto są to leki oparte na platynie w onkologii, które mają najbardziej wyraźny efekt terapeutyczny.

Oszczędność

Oszczędzająca chemioterapia to leczenie, które wykorzystuje leki przeciwnowotworowe z minimalnym zestawem działań niepożądanych. Wadą tego leczenia jest fakt, że takie leki są mniej skuteczne w leczeniu raka.

Wysoka dawka

Taka chemioterapia polega na wyznaczeniu wyższych dawek pacjentom chorym na raka za pomocą leków przeciwnowotworowych. Zazwyczaj leczenie to stosuje się do różnych typów chłoniaków, takich jak komórki płaszcza lub nie-Hodgkina itp.

Zastosowanie wysokich dawek cytostatyków prowadzi do proporcjonalnego zwiększenia skuteczności w leczeniu złośliwych chłoniaków i pozwala uniknąć oporności komórek nowotworowych na działanie leków. Ale jednocześnie występuje wyraźniejsze działanie toksyczne na organizm.

Paliatywny

Jeśli nie ma szans na wyleczenie, pacjentom przepisywana jest chemioterapia paliatywna.

Ta metoda leczenia ma na celu:

  1. Ograniczenie dalszego postępu procesu nowotworowego;
  2. Blokowanie objawów bólu;
  3. Zwiększenie długości życia pacjenta chorego na raka;
  4. Zmniejszenie ciężkości toksycznego działania leków przeciwnowotworowych i aktywności guza;
  5. Zatrzymanie wzrostu lub zmniejszenie guza.

Przepisywanie opieki paliatywnej nie zawsze oznacza niekorzystne rokowanie.

Wręcz przeciwnie, taka chemioterapia jest wskazana dla osób, które mogą nadal służyć sobie, ich stan nie powoduje strachu lekarzy, a oni będą mogli poddać się chemioterapii, aby złagodzić ból i poprawić jakość życia.

Przygotowanie

W procesie leczenia lekami przeciwnowotworowymi konieczne jest zminimalizowanie aktywności o charakterze fizycznym. Dlatego onkolodzy zalecają w czasie leczenia zorganizować szpital lub urlop.

Nie można mówić o złych nawykach, każdy papieros podczas onkopatologii zmniejsza długość życia.

Przed rozpoczęciem leczenia lekami chemioterapeutycznymi należy poddać się premedykacji i przygotować ciało.

  • Poddaj się kursowi chorób związanych z leczeniem onkologii.
  • Aby oczyścić organizm z nagromadzonych na tle toksyn guza i leków. Jest to konieczne, aby uzyskać maksymalny efekt leków przeciwnowotworowych.
  • Aby zapewnić za pomocą leków ochronę przewodu pokarmowego, wątroby i nerek i szpiku kostnego.

Zaleca się, aby z wyprzedzeniem rozmawiać o chemioterapii z ludźmi, którzy przeszli takie leczenie, z psychologami i bliskimi osobami. Taka komunikacja pomoże moralnie przygotować się do chemioterapii i zapewni namacalne wsparcie psychologiczne.

Jak się robi chemioterapia?

Zazwyczaj leki przeciwnowotworowe podaje się pacjentom dożylnie, stosując infuzję lub w postaci tradycyjnej iniekcji. Ale to nie wszystkie metody podawania leków.

Można je podawać podskórnie i doustnie, domięśniowo i do tętnicy dostarczającej guz, miejscowo i do opłucnej, do płynu rdzeniowego, do tkanek nowotworowych i jamy brzusznej.

Programy terapii raka

Schemat chemioterapii dobiera się zgodnie z diagnozą, etapem procesu nowotworowego i przepisami międzynarodowymi.

Obecnie ogromna liczba leków chemioterapeutycznych jest stosowana w postaci monoterapii lub w różnych kombinacjach. Kombinacje dobiera się zgodnie z zasadą minimalnej wystarczalności, biorąc pod uwagę maksymalny możliwy wpływ terapeutyczny na powstawanie nowotworu.

Ogólnie rzecz biorąc, przepisywany za pomocą takich leków:

  1. Antracykliny;
  2. Środki alkilujące;
  3. Antybiotyczne leki przeciwnowotworowe;
  4. Antymetabolity;
  5. Winkokaloidy;
  6. Taksany;
  7. Leki platynowe;
  8. Epipodofilotoksyny itp.

Każdy schemat ma swoje własne wskazania i przeciwwskazania, więc wyznaczenie powinno być dokonane tylko przez wykwalifikowanego onkologa.

Czas trwania

Liczba kursów chemioterapii jest ustalana wyłącznie przez lekarza indywidualnie. Leki można przyjmować codziennie (zazwyczaj tabletki) lub co tydzień.

Liczba kursów jest również określana indywidualnie na podstawie analizy tolerancji leku przeciwnowotworowego. Najbardziej skuteczna i minimalnie skomplikowana chemioterapia odbywa się za dwa tygodnie.

Zostało to udowodnione przez badania, ale niestety nie każdy pacjent z rakiem jest w stanie wytrzymać takie obciążenie. W przypadku powikłań lekarz jest zmuszony do zmniejszenia dawki, co wpływa na czas trwania leczenia.

Ile kosztuje leczenie w Moskwie?

Koszt chemioterapii w klinikach w Moskwie może wahać się od kilkudziesięciu tysięcy rubli do miliona.

Najdroższymi lekami przeciwnowotworowymi są Vincalkaloid i Antracyclines.

Całkowity koszt przebiegu chemioterapii zależy od rodzaju guza i jego lokalizacji.

Leczenie raka głowy, krwi i trzustki jest uważane za najdroższe.

Jak czuje się osoba po chemii i jak złagodzić stan?

Główną wadą chemioterapii jest kompleks działań niepożądanych. Unikanie skutków chemioterapii nigdy nie zadziała, mimo że współczesna medycyna oferuje wiele racjonalnych schematów i dróg podawania.

Najbardziej charakterystyczne działania niepożądane po chemioterapii to:

  • Objawy wymiotów i wymiotów są zatrzymywane przez przyjmowanie leków przeciwwymiotnych i przeciwwymiotnych;
  • Utrata włosów, płytek paznokciowych i zmian skórnych - tych efektów nie można uniknąć. Ale po kilku tygodniach po zakończeniu zabiegu wszystko zacznie rosnąć, włosy i paznokcie;
  • Zaburzenia żołądka i jelit, objawiające się biegunką, zaparciem, problemami z apetytem. Specjalna terapia dietetyczna pomoże poradzić sobie z tym problemem.

Aby przywrócić krew i odporność, wątrobę i nerki, w celu wyeliminowania niedokrwistości, pacjentom przepisuje się specjalne leki.

Jakie jest niebezpieczeństwo takiej terapii?

Powikłania leczenia chemioterapią występują dość często. Najbardziej niebezpieczne z nich to:

  1. Zapalenie płuc - rozwija się na tle patologicznie niskiego stanu odporności. Dzięki terminowej diagnostyce i leczeniu zapalenia płuc można uniknąć śmiertelnego wyniku dla pacjenta z rakiem;
  2. Anorektalne zmiany zakaźne. Około 25–40% przypadków umiera z powodu takich powikłań, z czego około 8% to wszyscy chorzy na raka;
  3. Typhlitis lub zapalenie jelita ślepego. Objawia się lekkim bólem żołądka, postępuje dość szybko, przechodząc w zgorzel i perforację. Śmiertelność wśród chorych na raka na tle tego powikłania jest dość wysoka.

Rozpad guza

Rozpad guza uważa się za dość powszechny po chemioterapii.

W wyniku tego procesu samopoczucie onkopowe pogarsza się jeszcze bardziej, ponieważ organizm jest dodatkowo zatruty produktami rozpadu struktur złośliwych i ich toksycznych metabolitów.

Nie można jednoznacznie powiedzieć, czy jest źle, czy dobrze. Rozkład jest wynikiem leczenia, ale ma toksyczny wpływ na organizm.

Jedno jest pewne: w procesie rozkładu pacjent cierpiący na raka potrzebuje pomocy specjalistów w nagłych wypadkach.

Recenzje

Igor, 42 lata, Moskwa:

Mój ojciec otrzymał chemioterapię na raka płuc. Operacja była niemożliwa, dlatego raz na dwa tygodnie otrzymał tzw. czerwona chemia. Podczas tego leczenia ojciec trwał kolejne 2 lata. Bez niego jestem pewien, że nie żyłby nawet przez 3 miesiące. Niestety, taka chemia przedłużyła jego życie, przynajmniej tak bardzo.

Ekaterina, 39 lat, Orenburg:

Bała się chemii, ale lekarze zalecili zmniejszenie guza i usunięcie go. Po operacji, w której usunięto pierś wraz z guzem, przeprowadzono chemię w celu zniszczenia możliwych przerzutów. Już 4 lata po zabiegu okresowo przechodzą kontrolę. Leczenie zakończyło się sukcesem i bez konsekwencji.

Często zadawane pytania

  • Na jakim etapie przepisywana jest chemioterapia?

Chemioterapię można przepisać na każdym etapie procesu nowotworowego. Nie jest przepisywany tylko bardzo poważnym pacjentom, których organizm nie jest w stanie znieść ciężkości leczenia.

  • Kiedy przepisuje się chemioterapię po zabiegu?

Po pierwsze, po operacji pacjent z chorobą nowotworową poddawany jest zabiegowi pooperacyjnemu, przyjmuje leki w celu ochrony wątroby, funkcje szpiku kostnego itp. Około miesiąca po operacji wykonuje się chemioterapię.

  • Ile dni jest złych po chemioterapii?

Zazwyczaj skutki uboczne po chemioterapii niepokoją pacjentów przez kilka dni (wymioty i nudności, biegunka, zaparcie).

  • Zalecenia po chemioterapii?

Po leczeniu chemioterapią konieczna jest zmiana diety, zmniejszenie jej kaloryczności, ale jednocześnie zwiększenie witamin i pierwiastków śladowych. Najważniejsze jest wykluczenie tłuszczów zwierzęcych, w tym tłuszczów mlecznych, aby zrezygnować z wędzonych i innych ciężkich pokarmów. Sfermentowane produkty mleczne nie są zakazane.

  • Leczenie po chemioterapii?

Koniecznie skonsultuj się z lekarzem w sprawie rehabilitacji i leczenia rehabilitacyjnego. Onkolog dokona niezbędnych wizyt w celu przywrócenia odporności i wątroby, żołądka i żył, nerek i innych struktur organicznych.

  • Czy chemioterapia zabija przerzuty?

Chemioterapia jest jedną ze skutecznych metod usuwania przerzutów.

  • Czy umierasz z powodu chemioterapii?

Bezpośrednio z chemioterapii nie można umrzeć, ale z powodu przeziębienia, które powstało na tle poważnego spadku ochrony immunologicznej - łatwo. Inne powikłania i skutki uboczne takiego leczenia mogą również prowadzić do śmierci.

  • Ile żyć po chemioterapii?

Oczekiwana długość życia chorych na raka zależy od wyników leczenia. Jeśli terapia przeciwnowotworowa się powiedzie, żyj dłużej niż kilkanaście lat. Jeśli celem chemioterapii było przedłużenie życia, czas trwania zależy od stanu pacjenta.

  • Alternatywa dla chemioterapii?

Alternatywą dla chemioterapii w niektórych przypadkach może być radioterapia. Są też nowsze kierunki leczenia onkologicznego - termoterapia i głód komórek złośliwych.

  • Jaka jest różnica między chemioterapią a radioterapią, a co lepsze?

Najlepsza terapia skojarzona z promieniowaniem i chemioterapią.

  • Czy mogę rodzić po chemioterapii?

Ponieważ leki przeciwnowotworowe są bardzo toksyczne, lepiej jest odroczyć ciążę, aż ustanie efekt uboczny leczenia. W przeciwnym razie istnieje duże ryzyko poronienia. Czasami chemioterapia prowadzi do utraty funkcji reprodukcyjnych, ale nadal istnieje opcja, taka jak ICSI lub IVF.

  • Czy mężczyzna po dzieciach może mieć dzieci?

Dość często mężczyźni są pozbawieni możliwości posiadania dzieci nie przez chwilę, ale na zawsze. Dlatego często przed rozpoczęciem leczenia pacjentom oferuje się przechowywanie nasion (zamrażanie nasienia).

  • Czy mogę przerwać chemioterapię?

Każdy pacjent sam decyduje, czy zaakceptować chemioterapię, czy ją odrzucić. Ale czasami od tego zależy życie pacjenta, więc nie należy się spieszyć z decyzją.

  • Co nie może być po chemioterapii?

Po leczeniu chemioterapią niezdrowe nawyki są kategorycznie wykluczone. Musisz przestrzegać prawidłowych zaleceń żywieniowych i zaleceń lekarza dotyczących późniejszego życia.

Wideo na temat sposobu chemioterapii i jej skutków ubocznych: